Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tolgfors: Vi behöver köpa nya helikoptrar

Foto: Sven Lindwall
Att rusta upp gamla helikopter 4 skulle ta tre år och kosta 1,5 miljarder kronor.
Därför är det inget alternativ till att köpa nya beprövade helikoptrar, anser försvarsminister Sten Tolgfors.
Före sommaren ska riksdagen fatta beslut om regeringen ska få köpa nya helikoptrar, kanske amerikanska Blackhawk, till Försvaret att använda i Afghanistan. Kostnaderna kan uppgå till totalt 4,7 miljarder.
Oppositionen anser att det är att kasta pengar i sjön och har föreslagit en upprustning av den gamla modellen, helikopter 4.
Försvarsmaktens beräkningar visar att det är en dyrbar och kortsiktig lösning, enligt Tolgfors.
- Vår slutsats är att vi behöver köpa nya helikoptrar, som dubblerar vår förmåga och ger en kontinuerlig närvaro i internationella insatser, säger han.

"Enda lösningen"

Tolgfors anser att oppositionens uppgifter om att det bara skulle kosta tre miljoner att få i gång helikoptrarna inte stämmer.
- De låtsas att det är gratis, vilket är att ta ett bristande ansvar för ekonomin, säger han.
Enligt Tolgfors har Försvarets Materielverk tittat på alla tänkbara alternativ och den enda lösningen är att köpa nya helikoptrar.
- Våra erfarenheter av att bygga om är renodlat negativ, säger han och hänvisar till helikopter 10, som byggts om i Norge och sätts in i Afghanistan nästa år.
De skulle ha varit klara att tas i bruk 2008.

Håller fast

Försvarets helikopterproblem är en segsliten historia. Nya helikoptrar, som beställdes av den tidigare S-regeringen 2001 för leverans 2008, beräknas nu kunna tas i bruk 2017.
Men försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson (S) håller fast vid att det är slöseri att köpa nya helikoptrar.
- Att vi kommer till olika slutsatser beror på att vi inte vill ha samma dimension på utlandsstyrkan. Vårt alternativ är realistiskt, säger han.
Enligt oppositionen kan ombyggda helikopter 10 användas för internationella insatser tills de nya helikoptrarna levereras 2017.
Helikopter 4 kan användas på nationell nivå.
- Enligt företaget Patria kostar service och tillsyn bara tre miljoner kronor. Fyra helikoptrar kan vara i gång inom fyra veckor, åtta helikoptrar inom tolv veckor och samtliga tolv inom 36 veckor, säger han.

Av:Lillemor Idling/TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.