Foto: Scanpix
 Foto: Scanpix

Tolgfors: "Systemet söker inte bara på ord"

Publicerad
Uppdaterad
FRA:s filtreringssystem kommer inte att söka på bara ord som "krig" eller "jihad".
Det är mycket mer komplicerat än så, menar försvarsministern.
- Den beskrivningen faller på sin egen orimlighet. Systemet söker inte på ord. I stället handlar det om tekniska sökbegrepp, säger Sten Tolgfors till Expressen.se.
Försvarsminister Sten Tolgfors (m) menar att terrorforskaren Magnus Norells uttalande om hur försvarets radioanstalt, FRA, filtrerar information är ”helt felaktig”. FRA söker inte enbart på ord, enligt försvarsministern.
– Söker man på ett ord som ”bomb” eller ”krig” kommer miljontals träffar. Det skulle vara helt meningslöst att söka på det sättet, säger försvarsminister Sten Tolgfors till Expressen.se.
Han menar systemet i stället söker på vad han kallar ”tekniska sökbegrepp”.
– Det kan vara språk, krypteringar, olika former av trafikdata. Det kan förekomma ord, men då i kombination med andra variabler, säger han.

Jämför med trafikkontroll

Försvarsministern kan inte förklara i detalj hur de tekniska sökbegreppen fungerar.
– Det är svårt att berätta, för då förstår de som vi försöker finna vad vi kan och vad vi gör, säger han och tillägger:
– Men jag vill förklara att det inte kommer att sökas på ord i löpande text. Tekniska variabler används med en inriktning, ett uppdrag. Man försöker förklara vad man vill nå och då formuleras ett antal tekniska begrepp.
Sten Tolgfors vänder sig mot beskrivningen av att den nya FRA-lagen skulle innebära masspaning på svenska medborgare.
– Det är inte lagligt överhuvudtaget att spana på svenska folket i allmänhet. Man kan jämföra det med trafikkontroller där polisen har en radar eller laserpekare som de ställer in på en viss hastighet. De fordon som mäter kriterierna, som kör för fort till exempel, tas åt sidan. Andra fordon kan köra fritt förbi. Det är likadant med FRA-lagen.

"Filtreringen obehaglig"

Tidigare på lördagen chattade it-säkerhetsexperten Per Hellqvist med Expressens läsare. Han fick då frågan om det räcker att skriva ”bomb” i ett mejl för att bli granskad av FRA.
– Nej. Det ska till mycket mer än det för att du ska fastna i något filter för vidare kontroll. Men bara det att filtreringen sker är det som gör det så obehagligt i mina ögon, skrev Per Hellqvist.

LÄS ALLT om FRA-lagen på Expressen.se/fra-lagen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag