Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tolgfors nya jobb: Sälja vapen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

I dag börjar de förhör som ska granska regeringen och planerna på en vapenanläggning i Saudiarabien.

Den så kallade Saudiaffären blev försvarsminister Sten Tolgfors fall.

Samtidigt är Tolgfors klar för ett nytt jobb: chef och delägare i konsultfirman Rud Pedersen - som bland annat har vapen- och säkerhetskoncernen Saab som kund.

I dag börjar de förhör i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som ska granska regeringen och planerna på en vapenanläggning i Saudiarabien. Affären blev försvarsminister Sten Tolgfors fall.

Tolgfors, som satt i riksdagen för Moderaterna, lämnade efter Saudiaffären både sin tjänst som försvarsminister och sin riksdagsplats.

Nytt jobb som lobbyist

Nu är det dock klart att den före detta försvarsministern har fått ett nytt jobb. För ungefär en vecka sedan gick han in som delägare och public affairs director i företaget Rud Pedersen Public Affairs, rapporterar såväl Nerikes Allehanda som Aftonbladet.

Kommenterade nya jobbet på Facebook

"Jag kommer i dag gå in som delägare och public affairs director på Rud Pedersen Public Affairs", skev Tolgfors på sin Facebooksida den 6 mars.

I samma inlägg skriver Tolgfors att "Jag lockas också av företagets inriktning på samhällsrådgivning till företag, för att stärka deras orientering på marknaden. Rud Pedersen jobbar inte med PR och media i första hand, utan med att skapa värden för sina kunder genom samhällsrådgivning."

Gratulerades av riksdagskolleger

Bland de som gratulerade Tolgfors till det nya jobbet fanns bland annat IT- och energiministern Anna-Karin Hatt (C), Newsmill-grundaren PM Nilsson och den före detta riksdagskollegan Anne Marie Brodén (M).

Rud Pedersen har kontor i Stockholm, Göteborg, Oslo och Köpenhamn. Aftonbladet rapporterar att företaget bland annat deltog i Nordiska försvarsindustriseminariet i Köpenhamn förra året tillsammans med bland andra Saab och BAE Systems, som bland annat har byggt krigsutrustning till Irak.

Ministras kommer att kallas till KU

Under den närmaste tiden kan det dock hända att Tolgfors får inställa sig på sin gamla arbetsplats. Idag börjar nämligen, som tidigare nämnts, förhören i Saudiaffären. Till en början ska tjänstemän från bland annat Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och försvarsdepartementet utfrågas, av sekretesskäl bakom stängda dörrar. Under våren väntas sedan ministrar kallas till KU.

KU-anmälan gjordes av Miljöpartiet.

Sten Tolgfors har fått chansen att personligen kommentera sin nya tjänst för Expressen.se.

Så skrev Tolgfors på Facebook den 6 mars om sitt nya jobb

"Jag kommer i dag gå in som delägare och public affairs director på Rud Pedersen Public Affairs.

Jag har de senaste månaderna haft förmånen att få frågor från flera mycket seriösa och intressanta företag. Att valet föll på Rud Pedersen beror på flera saker.

Jag lockas av möjligheten att vara med och bygga ett företag i ett nordiskt perspektiv. Det nordiska perspektivet har varit starkt i båda mina senaste uppdrag.

Rud Pedersen är i dag ett mindre företag med god lönsamhet, inriktat på att vara en högkvalitativ public affairs partner för sina kunder.

Tillväxtpotentialen, både i Sverige och Norden, är god.

Jag lockas också av företagets inriktning på samhällsrådgivning till företag, för att stärka deras orientering på marknaden. Rud Pedersen jobbar inte med PR och media i första hand, utan med att skapa värden för sina kunder genom samhällsrådgivning."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.