Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tolgfors lyfter dubbla löner efter sin avgång

I våras avgick Sten Tolgfors som försvarsminister efter Ekots avslöjande om vapenfabriken i Saudiarabien. Fortfarande lyfter han en dubbel lön på 115 000 kronor i månaden.
Foto: Robban Andersson

Han avgick efter att Saudiskandalen avslöjades.

Nu lyfter tidigare försvarsministern Sten Tolgfors, M, dubbel lön varje månad, skriver Dagens Nyheter. 

Sedan i mars får han 115 000 kronor i månaden - utan att ha skrivit en enda motion eller deltagit i någon debatt. 

– Han utför sitt jobb som riksdagsledamot, säger Moderaternas presschef Anna Charlotta Johansson, till Expressen.se.

I början av mars avslöjade Sveriges Radio att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i flera år varit djupt involverat i hemliga försök att hjälpa Saudiarabien, en av världens värsta förtryckarregimer, bygga en avancerad vapenfabrik. 

Drygt tre veckor senare valde försvarsminister Sten Tolgfors, M, att avgå som försvarsminister. 

På en hastigt sammankallad presskonferens berättade Tolgfors om ett mediedrev och att han avgick på grund av familjen och barnen. 

Åtta månader efter avgången kan Dagens Nyheter  berätta att Sten Tolgfors lyfter dubbel lön och tjänar 115 000 kronor i månaden. 

Men Tolgfors har inte skrivit eller undertecknat en enda motion eller deltagit i någon debatt under den tiden sedan han återvände till riksdagen i mars. 

Utöver sin riksdagslön på 58 300 kronor i månaden får Tolgfors 56 700 kronor i månaden i avgångsvederlag från sin tid som minister, skriver DN. 

Bara vid ett tillfälle har han yttrat sig i kammaren – vid uppropet i samband med riksdagens öppnande. Men enligt Moderaternas presschef är han "aktiv i sin valkrets och i allmänpolitiska frågor."

Och partiet vill inte kommentera Tolgfors höga ersättning. 

– Ersättningsfrågor är en fråga för statsrådsarvodesnämnden. Det är det regleras och det är regler som han och andra riksdagsledamöter kan förhålla sig till, säger presschefen Anna Charlotta Johansson, till Expressen.se.

 Men nu företräder han ert parti, och enligt uppgift till DN är han inte särskilt aktiv i riksdagen. Vad gör han som riksdagsledamot? 

– Han har kontakt med lokala företagare och andra aktörer i sin valkrets. Han besöker universitet och andra regionala företrädare, han skriver, debatterar. Det ingår olika delar, det handlar inte alltid om att allt man gör är offentligt, säger Anna Charlotta Johansson.

Men Tolgfors har alltså inte deltagit i någon debatt i riksdagen sedan i mars. 

 Har ni några krav på era riksdagsledamöter på hur aktiv man måste vara? 

– Sten Tolgfors utför sitt uppdrag som riksdagsledamot. Det handlar inte bara om att skriva egna motioner., utan också om att rösta fram propositioner som regeringen lägger fram i riksdagen.

 Är han aktiv som riksdagsledamot? 

– Ja, han är tillbaka i riksdagsgruppen och utför sitt uppdrag som riksdagsledamot, säger Anna Charlotta Johansson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.