Tolgfors KU-anmäls av MP efter avslöjandet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Cornelia Nordström

Efter Ekots avslöjande KU-anmäls försvarsminister Sten Tolgfors av Miljöpartiet. 

– Sverige ska inte förstöra sitt goda rykte genom att stödja diktaturens militärmakter, säger språkröret Gustav Fridolin. 

På måndagen avslöjar Ekot i Sveriges Radio att det finns långtgående planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik.

Enligt Ekot tecknade den socialdemokratiska regeringen ett militärt samarbetsavtal, ett så kallat MOU, med regimen i Saudiarabien 2005. 

Planerna inleddes 2007, samma år som Sten Tolgfors, M, gick från handelsminister till försvarsminister. 

Nu KU-anmäls han av Miljöpartiet. 

– Vi kommer i dag att lämna in en KU-anmälan mot Tolgfors. KU måste granska om försvarsministern agerande är förenligt med Sveriges demokratiska principer och Sveriges folkrättsliga åtaganden, säger Gustav Fridolin, i ett pressmeddelande. 

"Relationerna avgörs i dag"

Att stödja en diktatur kan förstöra Sveriges goda rykte, anser han, och det är heller inte bra för en demokratisk utveckling i världen. 

– Erfarenheterna från den arabiska våren lär oss att Sveriges relationer till de demokratiska styren som kommer ersätta dagens diktatorer avgörs av hur vi handlar i dag: står vi sida vid sida med de modiga som kräver rätten att styra sina liv och länder eller beväpnar vi förtryckarna? säger Gustav Fridolin. 

Det har även kommit kritik från annat håll. 

Rolf Lindahl, politisk sekreterare i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, använde hårda ord i morgonsoffan i SVT. 

– Det här är ett enormt hyckleri. Sverige säger att man främjar mänskliga rättigheter, men samtidigt arbetar man i det fördolda genom att bygga upp en vapenfabrik i en av världens mest brutala diktaturer. 

– Jag tycker det ska vara självklart att Sverige inte säljer vapen till dem som mördar och torterar människor som arbetar för demokrati, säger Rolf Lindahl.

Även vice statsminister Jan Björklund är kritisk. 

– Jag är väldigt kritisk till det samarbetsavtalet, säger han till TT.  

Hänvisar till sekretess

Expressen.se har sökt Sten Tolgfors för en kommentar, men han hänvisar via sin pressekretare till sin blogg. 

Där skriver Tolgfors i sin tur att han hänvisar till sekretess. 

"Ekots uppgifter i dag omfattas till betydande del av utrikessekretess och jag är därmed förhindrad att vare sig bekräfta eller dementera dem. Sekretess råder oavsett vad som sägs i media."

Han hänvisar också till det avtal som tecknades av den socialdemokratiska regeringen, och skriver att "när stater ingår avtal med varandra förväntas det att parterna lever upp till avtalen också långsiktigt."

Enligt Ekot la FOI över arbetet på ett privatägt bolag 2008, men det dementerar Tolgfors. 

"FOI har enligt uppgift till försvarsdepartementet inget samarbete med det i radioinslaget utpekade företaget."

Utrikesminister Carl Bildt. M, har också kommenterat uppgifterna. 

– I det här fallet handlar det om ett samarbetsavtal från 2005 som handlar om, det är inte hemligt på något sätt, underhåll, utveckling och rekonstruktion av vapensystem, utrustning och reservdelar som man beslöt om 2005, säger Carl Bildt i en intervju i  Ekot.

På frågan om varför man inte avbröt det avtalet hänvisar även Bildt att man i Sverige inte har som tradition att bryta avtal som man ingått i.

– Ja, det är klart att vi kunde ändra det men det tror jag hade varit olämpligt, säger Carl Bildt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.