Försvarsministern kompromissar inte. Foto: ROGER SCHEDERIN
Försvarsministern kompromissar inte. Foto: ROGER SCHEDERIN

Tolgfors: Inga kompromisser

Publicerad
Uppdaterad
Det blir inga fler kompromisser när tilläggen till FRA-lagen ska klubbas i höst.
Det beskedet ger försvarsminister Sten Tolgfors till Expressen.
Därmed nobbar han centerpartisternas ansträngningar för att begränsa spionlagen.
- Det har gjorts en uppgörelse mellan fyra partiledare, säger Sten Tolgfors.
I går berättade Expressen att en majoritet av svenska folket vill riva upp FRA-lagen, enligt en färsk undersökning från Demoskop.
Statsminister Fredrik Reinfeldt tänker inte lyssna på den opinionen.
Han hävdar att integritetsfrågorna får tillräckligt skydd när tilläggspropositionen om signalspaningslagen tas i riksdagen i höst.

Filar på kravlista

En rad centerpartistiska FRA-kritiker - med riksdagsledamoten Fredrick Federley och Stockholmscenterns ordförande Per Ankersjö i spetsen - filar nu på en kravlista med kompletteringar till höstens propositionen.
Men försvarsminister Sten Tolgfors gör klart att han har kompromissat färdigt.
- Det har gjorts en uppgörelse mellan fyra partier och fyra partiledare om vad de kompletteringarna ska innehålla. Det är det som är grunden för vad som kommer att ske i höst, säger han.
Dumheter, hävdar Per Ankersjö:
- Det är ett tag kvar, så jag tror att det är dumt att på förhand låsa in sig i ett hörn på det sättet. Man måste till hänsyn till den massiva folkstorm som har varit, säger han.

Ödmjuk och lyssnande

Han tillägger att han möter en ödmjuk och lyssnande inställning från sin egen partiledning.
Centerledaren Maud Olofsson har de senaste dagarna hållit en låg profil i FRA-frågan, och var i går inte tillgänglig för kommentarer.
Partisekreteraren Anders Flanking tillbringade kvällen i ett möte med rebellerna i centeruppropet, som kräver att hela signalspaningen ska bort.
- Vi tycker att man ska ta dialogen, och det är det som vi gör, säger han till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag