Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tolgfors erkänner: Gav klartecken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Cornelia Nordström

Försvarsminister Sten Tolgfors erkänner nu, via sin pressekreterare, att regeringen gav tillstånd till avtalet mellan FOI och Saudiarabien, skriver Svenska Dagbladet.

Redan 2010 informerades han även om upplägget med bulvanföretaget SSTI, som skulle samordna av projektet.

Tidigare har hans stab sagt att han fick de uppgifterna så sent som denna vecka.

För tre dagar sedan kunde Ekot avslöja att FOI har planer på att hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. Sten Tolgfors har upprepade gånger de senaste dagarna dementerat uppgifterna. I både Aktuellt och Ekot sa han att det samförståndsavtal som slöts av den socialdemokratiska regeringen 2005 inte ledde fram till några konkreta projekt eller projektavtal.

Men i dag avslöjar Svenska Dagbladet att den borgerliga regeringen godkände avtalet med FOI och Saudiarabien. FOI skulle ge råd till det saudiska försvarsministeriet och agera konsult till svenska företag som ville bygga militäranläggningen.

– Ja, det har fattats regeringsbeslut, säger hans pressekreterare Mikael Östlund, till SvD.

Informerades 2010

Men tidningen avslöjar även att Tolgfors kände till samarbetet med SSTI. Efter Ekots avslöjande i tisdags bad försvarsministern att bli informerad av FOI om upplägget med SSTI, som skapades av personer med koppling till FOI 2009. I tisdags uppgav Sten Tolgfors stab för SvD att försvarsministern blev informerad så sent som dagen innan, skriver tidningen.

Men detta stämmer alltså inte. Redan 2010 nådde informationen Tolgfors via statssekreteraren Håkan Jevrell som i sin tur blivit informerad av FOI:s generaldirektör Jan Olof Lind.

– Om statssekreteraren får en sådan uppgift är det klart att han för den vidare till försvarsministern, säger Mikael Östlund, till SvD.

"Det här var fel"

Sebastian Carlsson, pressekreterare hos Moderaterna, förnekar på fredagen att Sten Tolgfors uppgivit att han fick informationen först i denna vecka.

SvD skriver att hans stab uppgivit det.

– Jag har inte sett något sådant citat, säger Sebastian Carlsson.

Information till ministern

På fredagen säger Tolgfors pressekreterare till TT att Tolgfors inte kände till upplägget med SSTI förrän det övergavs 2010, tre år efter bildandet 2007.

- När FOI:s nuvarande generaldirektör upptäckte det så stängde han ner det där och informerade också statssekreteraren Håkan Jevrell om att det här har jag upptäckt, det här var fel, oacceptabelt, inte förenligt med vad vi ska göra, säger Östlund.

TT: Och den informationen vidarebefordrades då till ministern?

- Ja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.