"Jag önskar att moderaterna med försvarsminister Sten Tolgfors i spetsen inleder ett arbete som syftar till att fullt ut försvara Gotland," skriver Gustaf Hoffstedt i dag. Foto: SVEN LINDWALL
"Jag önskar att moderaterna med försvarsminister Sten Tolgfors i spetsen inleder ett arbete som syftar till att fullt ut försvara Gotland," skriver Gustaf Hoffstedt i dag. Foto: SVEN LINDWALL

Tolgfors borde lyssna på Björklund i stället för Borg

Publicerad
Uppdaterad
Klarar Gotland fem år till utan militärt försvar, undrar moderaten Gustaf Hoffstedt, kommunalråd på Gotland:
"Kvar finns hemvärnet, jägarnas bössor och böndernas grepar. Med dessa ska vi försöka försvara vår älskade ö."
"Försvaret av Sverige som nation får inte förminskas till enbart en (onödig) utgiftspost på finansdepartementets och Anders Borgs balansräkning."
Gotland har nu genomlevt fem år utan militär närvaro på ön. Klarar vi fem år till?
Det var en sorgens dag här när militärmusikerna marscherade genom det medeltida Visby för allra sista gången. Med den sista trumvirveln försvann också den säkerhetspolitiska tryggheten på vår ö. Vi visste att från och med nu stod vi ensamma. Sverige gör i praktiken inget territoriellt anspråk på oss längre.
Kvar finns hemvärnet, jägarnas bössor och böndernas grepar. Med dessa ska vi försöka försvara vår älskade ö. Patriotismen och vår förmåga till självuppoffring råder det ingen brist på, men vilken chans har vi mot det enda rimliga säkerhetshotet Ryssland? Det går 2 500 ryssar på varje gotlänning. Nog för att vi är ett envist släkte, men varje gotlänning kan inte likt den grekiske hjälten Akilles försvara sig mot flera tusen angripare. Ett sådant scenario faller utanför varje rimlig grad av förväntan.
"Äntligen," säger vi när försvarspolitiken lyfts till debatt av FP-ledaren Jan Björklund, och då alldeles särskilt Gotlands utsatta läge. Den första frågan som alla ni andra i Sverige måste ställa er är: vill ni ha oss? Och om svaret är ja, är ni beredda att försvara oss? Vi på Gotland är en del av er och känner samhörighet med Sverige, men vi känner oss övergivna. Om vi blir lämnade åt vårt öde vid en säkerhetspolitisk kris i Östersjön, då faller också delar av den samhörighetskänsla med övriga Sverige som vi känner under alldeles vanliga dagar. Vår vardagskänsla för moder Svea får sig en knäck av vissheten om att vi inte kan lita på att hon gör sitt yttersta om någon ger sig på hennes lillebror.

Den försvarspolitiska
debatt som nu förs inom allianspartierna må vara smärtsam, men den är samtidigt nödvändig. Sällan har det väl varit mer relevant än i försvarspolitiken att tala om behovet av en Allians för Sverige.
Utöver den trygghet gotlänningarna ges finns annat att vinna om Sverige tar sitt territoriella anspråk på Gotland på allvar. Gotland är likt ett gigantiskt hangarfartyg mitt i Östersjön. Den som kontrollerar ön får unika möjligheter att med sjö- och flygstridskrafter utvidga sina maktanspråk. Det tar exempelvis endast några minuter för ett modernt stridsflyg att nå Stockholmsregionen.
Då om inte förr torde Sveriges intresse för Gotlands territorium öka. Men som alltid i försvarsfrågor: då är det för sent. Att inte redan nu säkra försvaret av Gotland skapar en allvarlig hotbild mot hela södra och mellersta Sverige, alltså de delar av vårt land där flest människor bor. Poängen med ett militärt försvar är att i fredstid visa att ingen fientlig makt ens bör frestas att angripa oss.
Jag hoppas att den debatt som nu förs kommer att leda till att allt fler inser behovet av militär närvaro på Gotland. Självfallet innefattar den förhoppningen de politiker som är mina partivänner, eftersom mitt eget parti har mycket stort inflytande över Sveriges försvar.
Jag önskar att moderaterna med försvarsminister Sten Tolgfors i spetsen inleder ett arbete som syftar till att fullt ut försvara Gotland. På Gotland. Försvaret av Sverige som nation får inte förminskas till enbart en (onödig) utgiftspost på finansdepartementets och Anders Borgs balansräkning.

Jag vill i framtiden
på Gotland se ständigt närvarande markstridskrafter. Ett strategiskt placerat amfibieförband bör vara det första steget till ett försvarspolitiskt återtåg på Gotland. Därefter bör övriga flyg-, sjö- och markinsatser övervägas. Och om det skulle råda någon tvekan om vilken syn på försvaret som vänner till moderaterna har, kan vi lägga det tvivlet åt sidan.
Vi moderater älskar Sverige, och vi är beredda att försvara vårt fantastiska land. Vi är rentav beredda att dö för vårt älskade land, men ge oss då åtminstone en ärlig chans till strid. Vi offrar oss hellre i stridsbåtar, stridsflyg eller som soldater i moderna välutbildade markstridskrafter än med dynggrepen i handen. Ty ett sådant försvar av det vi håller heligt är mer skrattretande än hjältemodigt.

GUSTAF HOFFSTEDT
Gustaf Hoffstedt är kommunalråd på Gotland. Han anser också att skyttegångarna på Visby ringmur bör rekonstrueras.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag