Jason Dalton misstänks för skjutningarna i Michigan. Foto: Carlos OsorioJason Dalton misstänks för skjutningarna i Michigan. Foto: Carlos Osorio
Jason Dalton misstänks för skjutningarna i Michigan. Foto: Carlos Osorio
Sex slumpvis utvalda personer sköts ihjäl – en 14-årig flicka kämpar för sitt liv. Foto: Mark BugnaskiSex slumpvis utvalda personer sköts ihjäl – en 14-årig flicka kämpar för sitt liv. Foto: Mark Bugnaski
Sex slumpvis utvalda personer sköts ihjäl – en 14-årig flicka kämpar för sitt liv. Foto: Mark Bugnaski
Nu utreder polisen ett mystiskt telefonsamtal som den misstänkta mördaren ska ha mottagit. Foto: Mark BugnaskiNu utreder polisen ett mystiskt telefonsamtal som den misstänkta mördaren ska ha mottagit. Foto: Mark Bugnaski
Nu utreder polisen ett mystiskt telefonsamtal som den misstänkta mördaren ska ha mottagit. Foto: Mark Bugnaski
Richard Smith och hans 17-årige son Tyler Smith är två av offren. Det är anhöriga som valt att gå ut med bilden.Richard Smith och hans 17-årige son Tyler Smith är två av offren. Det är anhöriga som valt att gå ut med bilden.
Richard Smith och hans 17-årige son Tyler Smith är två av offren. Det är anhöriga som valt att gå ut med bilden.
Barbara Hawthorne, 68, föll också offer för skjutningarna.Barbara Hawthorne, 68, föll också offer för skjutningarna.
Barbara Hawthorne, 68, föll också offer för skjutningarna.
Så även väninnan Dorothy Brown, 74.Så även väninnan Dorothy Brown, 74.
Så även väninnan Dorothy Brown, 74.

Tog emot mystiskt samtal – före morden

Publicerad

Han tog emot ett mystiskt telefonsamtal under taxiresan - sedan började Uberföraren Jason Dalton, 45, sin dödsresa.

Nu försöker polisen ta reda på vem det var som ringde till den misstänkte massmördaren.

Samtidigt kämpar den överlevande 14-åriga flickan för sitt liv.

Det var i lördags kväll som Matt Mellen i Kalamazoo i Michigan tog en Ubertaxi för att åka hem till sin kompis.

Han reagerade omedelbart på att föraren betedde sig underligt, och varnade senare på Facebook andra från att åka med samma förare.

Då visste inte Matt Mellen om att han åkt med Jason Dalton - som sedan inledde skräckfärden där han sköt ihjäl sex människor och skottskadade två allvarligt.

Men nu kan Mellens vittnesuppgifter från taxifärden ge avgörande information om varför Dalton inledde sitt massmord. Polisen är särskilt intresserad av uppgifter om ett mystiskt telefonsamtal.

– När vi hade en dryg kilometer kvar att köra fick han ett telefonsamtal. Efter det samtalet började han köra konstigt och strunta i stoppskyltar, säger Matt Mellen till tv-kanalen WWMT enligt CNN.

Dödsoffren hade varit på middag

Samtidigt har de sex dödsoffrens familjer valt att gå ut med namn och bild på sina avlidna anhöriga.

De två första som sköts ihjäl var Richard Smith och hans 17-årige son Tyler Smith. Tylers flickvän var också med utanför bilhandeln men hon lyckades gömma sig för Dalton och överlevde rapporterar Wood-TV.

I en annan del av staden hade systrarna Mary Joe Nye, 60 och Mary Lou Nye, 62 tillsammans med väninnorna Barbara Hawthorne, 68, Dorothy Brown, 74 och den 14-åriga flickan ätit middag på restaurangen Cracker Barrel.

– Det här är en väldigt tajt grupp och de träffas några gånger i månaden, och det var det de gjorde då de sköts. De var ute för att äta tillsammans. Det känns fortfarande inte verkligt, säger pastor Ann Ashby till CNN.

Kvinnorna fortsatte till Miller Auditorium för att se en föreställning, men återvände sedan till restaurangen där sällskapets två bilar stod parkerade. Där mötte de Jason Dalton.

De fyra äldre kvinnorna dödades omedelbart men den 14-åriga flickan kämpar fortfarande för sitt liv.

Flickans föräldrar gjorde under måndagen ett uttalande där de tackade för allt stöd, men bad att i nuläget bli lämnade i fred då läget för deras dotter fortfarande är mycket osäkert.

Kvinnan som sköts utanför en lägenhetsbyggnad är också svårt skadad och vårdas på sjukhus.

Slumpmässiga offer

Allt tyder fortfarande på att offren valdes ut helt slumpmässigt.

– Vi har inte kunnat hitta något samband mellan några av offren eller mellan något av offren och gärningsmannen, säger åklagare Jeremy Getting till CNN.

Jason Dalton häktades på måndagen misstänkt för sex mord och två mordförsök samt för åtta fall av vapenbrott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag