Mona Sahlin Foto: Magnus Jönsson
Mona Sahlin Foto: Magnus Jönsson

Tobleroneskandalen förföljer Mona Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Det var 14 år sedan Mona Sahlin (S) handlade choklad på riksdagens kontokort.
Men Tobleronen förföljer henne än i dag.
- Jag lärde mig väldigt mycket och jag har förändrat mitt sätt att vara, säger hon på lördagen i TV4 Nyhetsmorgon.
Opinionsmätningarna har inte varit någon rolig läsning för Socialdemokraterna under våren. AMF-affären, som satte Wanja Lunby Wedin i blåsväder, har enligt partiledaren skadat socialdemokraterna mycket:
– När det gäller väljarraset och tilliten till socialdemokraterna så spelade bonusar och AMF-affären en stor roll. Jag häpnade i början över de orimliga nivåerna på både löner och ersättningar.

Stöder Wanja

Mona Sahlin uttrycker sitt stöd för LO-ordförande Wanja Lundby Wedin och berättar om hur hon kan relatera till hur det är att befinna sig mitt uppe i en skandal. Partiledaren syftar på tableroneaffären från 1995 då hon handlade choklad på riksdagens kontokort.
– När sådana här affärer briserar så känns det som att sitta i en torktumlare. Allting snurrar runt, runt. Det blir svårt att se vad som egentligen händer. Då måste man ta ett steg bakåt och att självkritiskt granska. Går det att reparera? Ska jag avgå eller inte?, säger Mona Sahlin till TV4.

"Man är alltid skyldig"

Partiledaren berättar vidare om hur hon än i dag, efter 14 år, fortfarande lider av sviterna från sitt köp av Toblerone.
– Hos vissa människor sitter kriserna kvar. Man är alltid skyldig själv, delvis. Jag har lärt mig mycket och dragit slutsatser av det.

Kastade Toblerone

Under det socialdemokratiska förstamajtalet i år kastade en åhörare Toblerone på Mona Sahlin när hon stod i talarstolen.
- Det var inte första gången, säger hon och skrattar.
Hon poängterar hur viktigt det är att vinna tillbaka folks förtroende. Att förändra sig och visa att man kan förvalta det förtroende man fått.
– Allt hänger i slutänden på om man som person lyckas få tillbaka förtroendet. Lyssnar man på mig eller ser man bara en stor Toblerone i talarstolen? Förr såg man definitivt bara en Toblerone – men nu lyssnar man mer på mig, säger Mona Sahlin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag