Tobias Krantz, Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Tobias Krantz, Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Tobias Krantz ny högskoleminister

Publicerad
Uppdaterad
Lars Leijonborg hoppade av som högskoleminister.
Nu tar Tobias Krantz (FP) över.
- Jag vill skapa en svensk högskola i världsklass, säger Krantz till Expressen.se.
Folkpartiets förre ledare Lars Leijonborg hoppade av regeringen i förra veckan. Klockan 15.15 på onsdagen presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och utbildningsminister Jan Björklund hans efterträdare.
Det blir Tobias Krantz, 38, riksdagsledamot, som tar över som regeringens nya högskole- och forskningsminister.

Fick erbjudandet i söndags

Tobias Krantz fick erbjudandet i söndags. Jan Björklund ringde upp honom – och fick ja direkt.
– Efter det att Leijonborg meddelade sin avgång, så har jag ställt mig frågan vad jag skulle svara om jag fick erbjudandet. Jag hade förberett mig. Men samtidigt är det ett stort åtagande. Man är en offentlig person på ett helt annat sätt som minister, säger Krantz till Expressen.se.
Tobias Krantz är uppväxt i Bankeryd nära Jönköping och sitter i riksdagen sedan 2002.
Han är Folkpartiets talesman i socialutskottet och sitter också i partistyrelsen.

Doktorerat i statskunskap

Jan Björklund framhåller att Tobias Krantz har stor erfarenhet av både den politiska och akademiska sektorn. Han är filosofie doktor i statskunskap.
– Det är klart att jag inte ser det som en nackdel att jag har en akademisk examen och en gedigen bakgrund, säger Krantz.
Enligt Tobias Krantz har regeringen lagt om forsknings- och högskolepolitiken.
Nu lovar den nye högskoleminister mer pengar till forskning och högre utbildning. Dessutom bör studiemedlen höjas.
– Samtidigt är vi i en tuff ekonomisk situation, säger han.
– En spännande fråga är hur vi nu skapar högre kvalitet. Förhoppningsvis kan vi sjösätta ett resursfördelningssystem, där de lärosäten som har god kvalité ska få mer resurser än de som inte har det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag