Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tobias Billström: "Tänker inte låtsas att det inte finns kostnader"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Trots de högljudda protesterna står Billström fast vid att inga lagändringar bör göras.
Foto: Jan Düsing

Ganna Chyzhevskas öde har berört svenska folket.  

Men trots folkstormen mot utvisningsbeslutet står migrationsminister Tobias Billström (M) fast vid att lagen inte bör ändras.  

Det blir helt enkelt för dyrt, anser han.  

- Jag tänker inte som statsråd låtsas som att det inte finns några kostnader förbundet med anhöriginvandring, säger Tobias Billström till Expressen.se.

Ganna Chyzhevskas, snart 91, ska åka tillbaka till Ukraina har migrationsverket bestämt. Det finns helt enkelt inga medicinska grunder för att hon ska få stanna i Sverige, anser verket. 

 Migrationsministern Tobias Billström sade under måndagen till Expressen.se att "synnerligen ömmande omständigheter" är ett begrepp som är till för situationer av undantagskaraktär. 

Respektera beskedet

 - Det ska till mycket starka skäl för det. Får man ett nej måste man respektera beskedet och återvända hem, sade Billström under måndagen till Expressen.se. 

 Proteststormen mot utvisningsbeslutet har de senaste dagarna varit massiv på bland att Facebook och Twitter. Väldigt många arga och besvikna läsare har också hört av sig till Expressen. 

 - Jag har full förståelse att man kan känna att ett enskilt ärende kan beröra en väldigt mycket. Men man måste också fundera på vad det skulle innebära för Sverige och svensk ekonomi om vi gick in och skapade en princip som innebär att människor får komma i stor omfattning även om de är långt upp i åldrarna och har släktingar som har fått asyl i Sverige, säger Tobias Billström.

Många miljarder

 Trots de högljudda protesterna står Billström fast vid att inga lagändringar bör göras. 

 - Jag tänker inte som statsråd låtsas som att det inte finns några kostnader förbundet med anhöriginvandring. Vi pratar om många, många miljarder att bekosta en sådan politik, säger Billström.

Tror du inte att svenska folket ställer upp på det?

 - Jag har svårt att tänka mig att man i ett läge där vi har en väldigt omfattade asylinvandring till Sverige är beredd att acceptera en mycket extensiv anhöriginvandring av äldre som inte kan arbeta på den svenska arbetsmarknaden och som därför inte har möjlighet att föra in pengar i systemet samtidigt som det kommer ställas stora krav på utgifter på äldrevård och medicinsk vård.

Har inte resurserna

 Den så kallade sista länken som gav äldre möjlighet att återförenas med sina anhöriga slopades 1997. Tobias Billström ser ingen anledning att återinföra den. 

 - Vi har inte de resurser och jag är inte heller beredd att prioritera om, inte heller inom migrationsområdet. 

Har Sverige blivit för hårt?

 - Nej, Sverige är i dag tredje största asyllandet i den europeiska unionen och fjärde i världen. Vi har en politik som går ut på att vi erbjuder massor med människor möjlighet till skydd. Men det är helt riktigt att vi har en anhöriginvandring som är begränsad till kärnfamiljen och så tycker jag att det ska vara. 

 Men Billström har inte stöd bland de andra riksdagspartierna.

 Folkpartiet vill, i förhandlingarna inom alliansen och med Miljöpartiet, snabbt se över bestämmelsen "synnerligen ömmande omständigheter" och Miljöpartiet meddelade att man är med på tåget.

 Även Socialdemokraterna efterlyser en lagändring, liksom Vänsterpartiet som vill återinföra den så kallade sista länken som slopades 1997. Centerpartiet och Kristdemokraterna är inne på samma spår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.