Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobias Billström slår ifrån sig om tolkarna

Tolkningsfråga. Migrationsminister Tobias Billström anser att ingen bör ges förtur i asylärenden - inte ens tolkarna som jobbat för Försvarsmakten i Afghanistan.
Foto: Roger Vikström

Migrationsminister Tobias Billström, M, står på sig: De oroliga tolkarna i Afghanistan ska inte få någon förtur i asylärenden.

Men flera andra partier anser att Sverige har skyldighet att erbjuda tolkarna asyl och Miljöpartiet säger sig nu vara berett att driva frågan.

- Vi har ett ansvar att hjälpa de här människorna eftersom de har hjälpt oss, säger Peter Rådberg, MP:s försvarspolitiske talesperson.

Expressen berättade i går att flera militärer och juridiska ombud anser att Sverige bör ge tolkarna som anlitats av de svenska styrkorna i Afghanistan asyl. I somras lämnade 24 tolkar ett brev till ambassaden i Mazar-i-Sharif där de framförde sin oro för vad som kommer att ske med dem när de svenska styrkorna lämnar landet nästa år.

Vill inte ge särbehandling

Men migrationsminister Tobias Billström, M, står fast vid sin tidigare linje och anser inte att tolkarna ska ges någon särbehandling. I ett sms till Expressen skriver han nu:

"Sverige tillämpar en individuell asylprocess. Envar har rätt att lämna in en ansökan och få den prövad. Uppfyller man de kriterier för skydd som är fastställda i lagstiftningen så får man asyl i Sverige. Bedömningen av asylskälen görs av oberoende myndigheter och domstolar."

På frågan om Sveriges ansvar i händelse av att en tolk dör till följd av sitt uppdrag svarar migrationsministern:

"Försvarsmakten har ett arbetsgivaransvar för sina anställda och därför bör frågan ställas till dem."

"Bakgrunden är viktig"

Långt ifrån alla partier delar Billströms linje. Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson Peter Rådberg säger nu att hans parti är berett att driva frågan om tolkarnas situation.

- Ja, absolut. Frågan har varit uppe tidigare. Det här kan vi också driva, men vi får se på vilket sätt vi ska driva den, säger han och tillägger:

- Själva bakgrunden är viktig, de har hjälpt svenskarna i Afghanistan och utgjort en förutsättning för att vi ska klara arbetet där nere. Tolken har varit en livlina för svenskarna i Afghanistan.

Så tycker partierna om asyl För tolkarna

Christina Höj Larsen, V, flyktingpolitisk talesperson

1 "Ja, jag tycker att Sverige har ett sådant ansvar när man är på plats, och man förstår också vilka konsekvenser ett sådant här uppdrag får för tolkarna. I och med att de arbetar som tolkar utsätts de för fara i samhället och när de svenska trupperna lämnar kan ingen längre skydda dem."

2 "Sverige har alltid ett ansvar så snart vi sätter vår fot på en annan plats i världen."

Mikael Jansson, SD, försvarspolitisk talesperson

1 "Vi stöder linjen regeringen haft tidigare med individuell prövning. Men man måste göra det skyndsamt, de bör ha förtur i behandlingen."

2 "Sverige har varit där för att hjälpa till, vi har verkat tillsammans med tolkar och med polisen. Vi har inget ansvar utan har gjort det vi kunnat, tagit på oss att hjälpa till med fred och stabilisering. Så vi har inte mer ansvar för tolkarna än för de andra afghanerna."

Peter Rådberg, MP, försvarspolitisk talesperson

1 "Vi ska definitivt ta emot dem. Själva bakgrunden är viktig. Tolken har varit en livlina för svenskarna i Afghanistan. Tolkarna tar en väldigt stor risk, och hjälper de svenskar kan de ligga väldigt risigt till själva."

2 "De är en förutsättning för att vi ska klara jobbet och samtidigt utsätter de sig själva för fara när de är tolkar. Talibanerna tycker inte om det. Att lämna dem åt sitt öde vore förfärligt. Vi har ett stort ansvar."

Emma Henriksson, KD, migrationspolitisk talesperson

1 "Vår utgångspunkt är att asylansökningar ska behandlas individuellt. Varje situation och vilka möjligheter man kan få i det egna landet ska bedömas enskilt. Det är det som svensk migrationspolitik utgår ifrån.

2 "Vi som nation har bestämt oss för att vara med och bidra där andra länder brister i sitt skydd. Vi har ett ansvar som medmänniskor, men hur långt det ansvaret sträcker sig är svårt att svara på."

Allan Widman, FP, försvarspolitisk talesperson

1 "Vi, liksom de andra ISAF-länderna, bör ordna någon form av asylprogram. Att ställa krav på dem att söka asyl känns orättfärdigt."

2 "Det är uppenbart att vi kommer känna ett starkt moraliskt ansvar. Därför bör man agera så att man förekommer en sådan situation, genom någon form av asylprogram. Ta Irakkriget som exempel, Danmark erbjöd då tolkarna asyl tillsammans med sina familjer. Och klarar Danmark det bör vi också kunna göra det."

Johan Hedin, C, talesperson i migrationsfrågor

1 "Svensk lagstiftning är tydlig, vi har individuell prövning av asyl och bedöms man ha asylskäl så får man asyl. Det prövas i myndighet eller domstol, i vissa fall både och. En grupp kan inte generellt utses att få asyl."

2 "Försvarsmakten har ett arbetsgivaransvar för sina anställdas säkerhet och där kan inte jag som lagstiftare blanda mig i detaljerna."

Tobias Billström, M, migrationsminister

1 "Sverige tillämpar en individuell asylprocess. Envar har rätt att lämna in en ansökan och få den prövad. Uppfyller man de kriterier för skydd som är fastställda i lagstiftningen så får man asyl i Sverige. Bedömningen av asylskälen görs av oberoende myndigheter och domstolar."

2 "Försvarsmakten har ett arbetsgivaransvar för sina anställda och därför bör frågan ställas till dem."

Socialdemokraterna har inte gått att nå för en kom mentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.