Tolkningsfråga. Migrationsminister Tobias Billström anser att ingen bör ges förtur i asylärenden - inte ens tolkarna som jobbat för Försvarsmakten i Afghanistan. Foto: Roger Vikström
Tolkningsfråga. Migrationsminister Tobias Billström anser att ingen bör ges förtur i asylärenden - inte ens tolkarna som jobbat för Försvarsmakten i Afghanistan. Foto: Roger Vikström

Tobias Billström slår ifrån sig om tolkarna

Publicerad

Migrationsminister Tobias Billström, M, står på sig: De oroliga tolkarna i Afghanistan ska inte få någon förtur i asylärenden.

Men flera andra partier anser att Sverige har skyldighet att erbjuda tolkarna asyl och Miljöpartiet säger sig nu vara berett att driva frågan.

- Vi har ett ansvar att hjälpa de här människorna eftersom de har hjälpt oss, säger Peter Rådberg, MP:s försvarspolitiske talesperson.

Expressen berättade i går att flera militärer och juridiska ombud anser att Sverige bör ge tolkarna som anlitats av de svenska styrkorna i Afghanistan asyl. I somras lämnade 24 tolkar ett brev till ambassaden i Mazar-i-Sharif där de framförde sin oro för vad som kommer att ske med dem när de svenska styrkorna lämnar landet nästa år.

Vill inte ge särbehandling

Men migrationsminister Tobias Billström, M, står fast vid sin tidigare linje och anser inte att tolkarna ska ges någon särbehandling. I ett sms till Expressen skriver han nu:

"Sverige tillämpar en individuell asylprocess. Envar har rätt att lämna in en ansökan och få den prövad. Uppfyller man de kriterier för skydd som är fastställda i lagstiftningen så får man asyl i Sverige. Bedömningen av asylskälen görs av oberoende myndigheter och domstolar."

På frågan om Sveriges ansvar i händelse av att en tolk dör till följd av sitt uppdrag svarar migrationsministern:

"Försvarsmakten har ett arbetsgivaransvar för sina anställda och därför bör frågan ställas till dem."

"Bakgrunden är viktig"

Långt ifrån alla partier delar Billströms linje. Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson Peter Rådberg säger nu att hans parti är berett att driva frågan om tolkarnas situation.

- Ja, absolut. Frågan har varit uppe tidigare. Det här kan vi också driva, men vi får se på vilket sätt vi ska driva den, säger han och tillägger:

- Själva bakgrunden är viktig, de har hjälpt svenskarna i Afghanistan och utgjort en förutsättning för att vi ska klara arbetet där nere. Tolken har varit en livlina för svenskarna i Afghanistan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag