Migrationsminister Tobias Billström säger till Expressen.se att han inte kan uttala sig specifikt angående Ganna Chyzhevska, 91. Foto: Sven Lindwall
Migrationsminister Tobias Billström säger till Expressen.se att han inte kan uttala sig specifikt angående Ganna Chyzhevska, 91. Foto: Sven Lindwall

Tobias Billström: Ska till mycket ömmande skäl

Publicerad
Uppdaterad
Migrationsverket anser att det inte finns några medicinska hinder för att utvisa Ganna Chyzhevska, 91, till Ukraina och att hon kan få en god vård i hemlandet.
Migrationsminister Tobias Billström säger till Expressen.se att han inte kan uttala sig specifikt angående Ganna Chyzhevska, 91.
- Får man ett nej måste man respektera beskedet och återvända hem, säger han.
Ganna Chyzhevsk har inga släktingar kvar i Ukraina och har under flera år bott i Sverige. 91-åringen är dement, ser dåligt och har hjärtproblem.
Men migrationsverkets förtroendeläkare anser att det inte finns några medicinska hinder för att utvisa henne, och att hon kan få en god vård i Ukraina. Migrationsverket går på samma linje och avslog i dag hennes uppehållsansökan.

Ska till starka skäl

Migrationsminister Tobias Billström säger till Expressen.se att han inte kan uttala sig specifikt angående Ganna Chyzhevska, 91.
- Alla har rätt att få sin ansökan prövad. Men synnerligen ömmande omständigheter är endast i undantagsfall. Det ska till mycket starka skäl för det, säger Billström och fortsätter:
- Har man inte gjort den bedömningen i det här fallet så har man inte gjort det. Det görs en samlad bedömning av skälen och därefter fattas beslut. Detta görs individuellt i varje fall. Får man ett nej måste man respektera beskedet och återvända hem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag