Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tobias Billström pressades i riksdagen

Foto: Christian Örnberg

Tobias Billström pressades rejält under riksdagens frågestund.

Många frågor handlade om rasism och hans uttalande om att det inte är "blond och blåögda" som gömmer papperslösa flyktingar.

– Jag vill vara tydlig med att alla som lever i vårt land har samma värde, säger Tobias Billström.

Klockan 14 på torsdagen inleddes frågestunden. Riksdagsledamöterna hade chans att ställa frågor till de fem ministrar som var på plats. I centrum var Tobias Billström som fick flera tuffa frågor om hans uttalanden den senaste tiden.

Hårdast gick oppositionspolitikerna. På en fråga från Vänsterpartiets Christina Höj Larsen, om att Billström flera gånger gjort skillnad på människor, svarade han:

– Jag är mycket stolt över det ansvar Sverige tar, och vi kommer att fortsätta stå upp för den som behöver en fristad. Det är den politik vi för nu, och framgent.

Fick applåder

Socialdemokraternas Sara Karlsson undrade hur Tobias Billströms tyckte att han hanterat sitt ansvar som minister.

– Personliga felanden ber jag om ursäkt för. För mig är budskapet väldigt tydligt: Sveriges dörr mot omvärlden ska stå öppen för de som behöver en fristad, svarade Billström.

Tobias Billström fick då applåder i kammaren för sina svar om att Sverige framöver ska ha en öppen flyktingpolitik.

Han svarade även att det är svårt att prata om, det så kallade, skuggsamhället.

– Men det var fel av mig att ha en ingång till den diskussionen som handlade om ögonfärg och hårfärg.

I tisdags fick Tobias Billström tung kritik från Fredrik Reinfeldt. Statsminister uttalade dock att han har förtroende för sin minister, tills annat anges.

"Hålla tungan rätt i mun"

Expressen.se mötte även riksdagsledamoten Carl B Hamilton i korridoren utanför kammaren:

– Sverige är ett av de fyra länder som tar emot flest flyktingar av EU-länderna. Han har hållit fanan högt under sina sju års arbete. Men detta visar att man måste hålla tungan rätt i mun. Det var inte bra det han sa, det var fel, säger han.

De andra fyra statsråden som deltog i frågestunden var biståndsminister Gunilla Carlsson, jämställdhetsminister Maria Arnholm, kulturminister Lena Adelshon Liljeroth och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.