Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Tobias Billström pressades i riksdagen

Publicerad

Tobias Billström pressades rejält under riksdagens frågestund.

Många frågor handlade om rasism och hans uttalande om att det inte är "blond och blåögda" som gömmer papperslösa flyktingar.

– Jag vill vara tydlig med att alla som lever i vårt land har samma värde, säger Tobias Billström.

Klockan 14 på torsdagen inleddes frågestunden. Riksdagsledamöterna hade chans att ställa frågor till de fem ministrar som var på plats. I centrum var Tobias Billström som fick flera tuffa frågor om hans uttalanden den senaste tiden.

Hårdast gick oppositionspolitikerna. På en fråga från Vänsterpartiets Christina Höj Larsen, om att Billström flera gånger gjort skillnad på människor, svarade han:

– Jag är mycket stolt över det ansvar Sverige tar, och vi kommer att fortsätta stå upp för den som behöver en fristad. Det är den politik vi för nu, och framgent.

Fick applåder

Socialdemokraternas Sara Karlsson undrade hur Tobias Billströms tyckte att han hanterat sitt ansvar som minister.

– Personliga felanden ber jag om ursäkt för. För mig är budskapet väldigt tydligt: Sveriges dörr mot omvärlden ska stå öppen för de som behöver en fristad, svarade Billström.

Tobias Billström fick då applåder i kammaren för sina svar om att Sverige framöver ska ha en öppen flyktingpolitik.

Han svarade även att det är svårt att prata om, det så kallade, skuggsamhället.

– Men det var fel av mig att ha en ingång till den diskussionen som handlade om ögonfärg och hårfärg.

I tisdags fick Tobias Billström tung kritik från Fredrik Reinfeldt. Statsminister uttalade dock att han har förtroende för sin minister, tills annat anges.

"Hålla tungan rätt i mun"

Expressen.se mötte även riksdagsledamoten Carl B Hamilton i korridoren utanför kammaren:

– Sverige är ett av de fyra länder som tar emot flest flyktingar av EU-länderna. Han har hållit fanan högt under sina sju års arbete. Men detta visar att man måste hålla tungan rätt i mun. Det var inte bra det han sa, det var fel, säger han.

De andra fyra statsråden som deltog i frågestunden var biståndsminister Gunilla Carlsson, jämställdhetsminister Maria Arnholm, kulturminister Lena Adelshon Liljeroth och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag