Utrikesminister Tobias Billström (M) har bråda dagar. Sedan de turk-kritiska demonstrationerna rasat, med upp och ner hängda dockor och uppeldade koraner, har ministern och hans stab träffat ambassadörerna från 25 muslimska länder och diplomatkåren i Stockholm.
– Våra ambassader i de muslimska länderna har också i uppdrag att föra en nära dialog med regeringarna på plats, säger Tobias Billström.
– UD syns även i media i de muslimska länderna, syftet är att bemöta rykten och föra fram fakta om svensk lagstiftning och att svenska myndigheter och domstolar är oberoende.
Billström: Har inte underlättat
Detta för att lugna de reaktioner som protesterna gett upphov till. Protester som också har gett relationen med Turkiet en törn – vilket i sin tur påverkat Sveriges redan mycket krokiga väg mot ett fullvärdigt Natomedlemskap.
– Naturligtvis är det så att den senaste tidens händelser inte underlättat men i slutändan är det memorandumet och de åtaganden som vi gjort som måste vara styrande, säger Tobias Billström.
Han säger att Sverige är väldigt nära att uppfylla alla de punkter som finns med i avtalet mellan Turkiet, Sverige och Finland och att det turkiska parlamentet borde kunna vara nära att godkänna den svenska ansökan.
Efter koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm lade dock Turkiet trepartsförhandlingarna med Sverige och Finland på is – och hävdade att det var ”meningslöst” att prata.
– De senaste veckornas händelser har temporärt fått processen att göra ett uppehåll, men självfallet gäller det fortsatt så att utan ett uppfyllt memorandum så kommer vi inte ha gjort vår del utav jobbet och därför lägger regeringen nu också kraft och tid för att vi ska komma vidare i processen.
Efter att artikeln publicerats hörde Tobias Billströms pressekreterare Anna Erhardt av sig och hävdade att det Billström menade var:
– Natoprocessen har inte gjort uppehåll. Regeringen fortsätter att implementera det memorandum som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet. Men det är upp till Turkiet att besluta när de ska ratificera.
Hoppas på medlemskap i juli
Förhoppningen från den svenska regeringen är att ett svenskt fullvärdigt medlemskap kan vara på plats vid toppmötet i Vilnius, i juli i år. Innan det kommer Turkiet ha gått till val.
– Självfallet är det så att vi blickar mot toppmötet i Vilnius, säger Billström och fortsätter:
– Jag vill dock understryka att Turkiet är mitt uppe i en valrörelse som kommer att kulminera i valdag den 14 maj så det är viktigt att hålla ögonen på de delarna i processen också.
”Pågår kontakter” med SD
Den svenska regeringens reaktion på Turkietprotesterna och hantering av Turkiets reaktioner på desamma har fått skarp kritik på hemmaplan.
Efter Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm kommenterade statsministern aktionen: ”Yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin – men att allt som är lagligt nödvändigtvis inte är lämpligt”.
Ett uttalande som fick både SD-ledaren Jimmie Åkesson och justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) att reagera.
I ett inlägg på Facebook skriver Åkesson att det är en ”oerhört farlig väg” att ”förstå” och ”tycka synd om” krafter som vill avskaffa svensk yttrandefrihet. Han kallar det bekymrande och pekar på att Sverige har ”ett inhemskt islamist-hot som inte kan underskattas”.
Tobias Billström vill inte säga om det har hafts specifika möten med SD i frågan men säger att det alltid ”pågår kontakter där man har överföring av information”
– Det sker på flera olika nivåer.
På tisdag har statsministern bjudit in de andra partiledarna till möte där regeringen vill informera om läget, vilka åtgärder som vidtas och hur de ser på vägen framåt.
– Det här mycket allvarliga säkerhetspolitiska läget som vi befinner oss i kräver insikt och samling. Jag utgår från att alla som har sett utvecklingen de senaste dagarna förstår allvaret i situationen.