Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tobias Billström blir förste vice talman

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström

Tobias Billström blir Moderaternas vice talmanskandidat. Det blev klart under Moderaternas riksdagsgruppsmöte på söndagen. Billström väntas nu bli riksdagens förste vice talman.

– Det känns hedrande, säger Tobias Billström.

I morgon måndag klockan 11 är det upprop i riksdagen och ny talman väljs efter Per Westerberg, M. 

Socialdemokraterna, som blev största parti i valet, utser ny talman men partiet har ännu inte kommunicerat vem det blir. Förhandstippad till posten är Susanne Eberstein som i dag är första vice talman i riksdagen.

Klart står däremot vem som får Moderaternas vice talmanspost - Tobias Billström. På söndagen lämnade han in sin ansökan om att bli entledigad från det uppdrag han haft som statsråd. 

– Det känns hedrande att ha blivit tillfrågad av riksdagsgruppen men det formella valet av talman sker i kammaren imorgon, säger Tobias Billström. 

Om sitt, troligtvis, kommande uppdrag som förste vice talman säger han:

– Det innebär dels arbete i kammaren, dels internationellt arbete. Det känns viktigt och angeläget. De internationella relationerna blir hela tiden viktigare och viktigare. 

Efter riksdagsvalet för två veckor sedan blev det diskussioner om hur riksdagens talmansposter ska fördelas. Vänsterpartiet motsatte sig att Sverigedemokraterna ska få en vice talmanspost, men övriga riksdagspartier gav besked om att de sluter upp bakom nuvarande praxis. Vem som blir Sverigedemokraternas kandidat till vice talman är ännu inte klart. 

Men redan i torsdags kväll utsåg Miljöpartiet sin vice talman, Esabelle Dingizian. 

– Jag vill visa att det går att som utlandsfödd bli talman i Sverige, att det inte bara är så att säga människor som är blonda och har ett svenskt namn som kan bli makthavare, utan att vi har ett Sverige i dag där det finns möjlighet för människor att kunna bli makthavare, även som utlandsfödd, sa Dingizian till SR efter utnämningen.

På tisdag är det riksmötets öppnande då den nye talmannen ska föreslå statsminister. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.