Tobias Billström:
Är inte så fräscht

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tobias Billström.
Foto: Sven Lindwall

"Inåtvänt och inte så fräscht".

Så beskriver migrationsminister Tobias Billström S-ledaren Stefan Löfvens uttalanden om arbetskraftsinvandring.

- Det enda andra parti som resonerat så är Sverigedemokraterna, säger han.

Regeringens politik har ökat klassklyftorna och bäddat för SD:s framgång. Det hävdar Stefan Löfven i en intervju med Dagens Nyheter under söndagen. S-ledaren menar att problemet förvärrats av samarbetet mellan Miljöpartiet och regeringen som öppnat för mer arbetskraftsinvandring till Sverige.

Intervjun har orsakat en upprörd debatt i sociala medier. Nu går migrationsminister Tobias Billström, M, till hårt angrepp mot S-ledaren. 

- Det han säger är nonsens. Det fins en oro i världen som speglas i Sverige i form av en försämrad ekonomi. Och då fins det människor som söker förklaringar till detta bland invandrarna i stället för att se till de egentliga orsakerna. Det finns utmaningar i migrationspolitiken. Men arbetskraftsinvandringen är inte en av dem, säger han.

"Dessa människor behövs"

Stefan Löfven säger till DN att han är kritisk till de förändrade regler som gjort att arbetskraftsinvandringen ökat med "drygt 10 000 personer per år, från en arbetskraftsinvandring på 4 000–5 000 människor per år till 13 000–14 000–15 000 människor".

Men migrationsminister Tobias Billström ställer sig frågande till detta resonemang. …

- En stor del av ökningen efter 2008 utgörs av IT-ingenjörer från Indien och högutbildade människor från Kina. Det är en självklarhet att dessa människor behövs. Jag skulle vilja se Löfvén säga till ett IT-bolag i Kista att de inte är så. Den svenska arbetsmarknaden har fått bra kritik från OECD och det fins inga tecken på lönedumpning.

I DN-intervjun säger Stefan Löfven: "Det faktum att regeringen tillsammans med Miljöpartiet har spätt på den här arbetskraftsinvandringen i samma stund som vi har människor här som skulle kunna ta jobbet om de får rätt utbildning. Det är det jag menar är fel."

"Anmärkningsvärt"

På denna punkt jämför Tobias Billström S-ledaren med Sverigedemokraterna. 

- Det där bygger på den gamla myten om att ett jobb in är ett jobb ut. Det enda andra parti som resonerat så är Sverigedemokraterna. Arbetsmarknaden fungerar ju inte så. Företag som anställer arbetskraftsinvandrare är ofta under snabb utveckling. De erbjuder högre löner även till inhemska arbetare. 

Tobias Billström avslutar med att konstatera att Stefan Löfvens uttalanden bådar illa för ett rödgrönt samarbete i framtiden. 

- Det är anmärkningsvärt. Men det visar vilket litet utrymme det finns för ett rödgrönt samarbete eftersom Miljöpartiet är på regeringens sida i den här frågan. Det känns inåtvänt att peka ut arbetskraftinvandringen som problemet. Det känns inte så fräscht. 

Stefan Löfven har avböjt att kommentera detta vidare.

_ Han är inte felciterad. Det är känt sedan tidigare att Socialdemokraterna inte ställt sig bakom den uppgörelse som MP och regeringen ingått om förändrade regler om arbetskraftsinvandring, säger Erik Nises, Löfvens pressekreterare.

Mehmet Kaplan, gruppledare i Miljöpartiet, kommenterar Löfven:

- Socialdemokraterna har länge argumenterat att vi har människor i Sverige som skulle kunna ta de här jobben. Det var fel då och det är fel nu. Vissa arbetsgivare efterfrågar arbetskraft som inte går att tillgodose med den arbetskraft vi har i Sverige, säger Kaplan till Expressen.se:s Karl-Johan Karlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.