Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobé vill att EU tar krafttag mot kriminella och terrorister

Tomas Tobé, i dag rättspolitisk talesperson för Moderaterna, toppar partiets lista till EU-valet i maj. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas toppnamn i EU-valet, Tomas Tobé, vill satsa att EU satsar mer på brottsbekämpning. 

Tobé vill bland annat stoppa den fria rörligheten för kriminella och terrorister, rapporterar Aftonbladet.  

– Mycket av de problem vi ser just nu, med kriminalitet och oförmåga att hantera invandringsfrågan, behöver lösas mer på europeisk nivå, säger han till tidningen. 

Ingen av Moderaternas nuvarande Europaparlamentariker – Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt – står med på partiets lista inför EU-valet 26 maj. 

Toppar listan gör i stället Tomas Tobé, som i dag är partiets rättspolitiska talesperson.  

Och även i EU-parlamentet vill Tobé fokusera på brottsbekämpning. I en intervju med Aftonbladet säger han att bland annat att Frontex – EU:s gemensamma gränsskydd – borde stärkas, liksom Europol. 

”Vi ska stå för mer brottsbekämpning”

Den fria rörligheten inom EU ska inte gälla för exempelvis vapen- och narkotikasmugglare, terrorister och stöldligor, menar Tomas Tobé. Han är kritiskt till hur Moderaterna agerat i tidigare EU-val och inte nöjd med resultatet. Senast fick M 13,6 procent av rösterna, att jämföra med 23,3 procent i riksdagsvalet samma år. 

– Väljarna har inte förstått vad Moderaterna ska åstadkomma i Europa. Vi kommer därför att vara väldigt tydliga med att vi ska stå för mer brottsbekämpning, en kontrollerad invandring och givetvis också en ökad handel för att vi ska få ett bra välstånd i Sverige, säger Tomas Tobé till Aftonbladet. 

Vill vara tydlig som Marit Paulsen

Tomas Tobé vill ta efter folkpartisten Marit Paulsen, som med sin tydlighet fick många röster i flera EU-val. Men medan Paulsen ville förbättra djurhållningen och få bort antibiotikan, vill Tobé alltså stoppa terrorister och kriminella. 

Tomas Tobé har tidigare inte velat uttala sig särskilt mycket om Anna Maria Corazza Bildts petning och stora besvikelse mot partiet. Han säger till Aftonbladet att det är ”olämpligt” för honom att lägga sig i konflikten. 

– Jag uppskattar alla våra tre sittande parlamentariker, och min ambition är att hålla en tät kontakt med dem. De sitter på nätverk och erfarenheter som jag hoppas ska komma till nytta för Moderaterna, men också ytterst för Sverige, även i fortsättningen, säger han till tidningen.  

Moderaternas övriga toppnamn på listan är Jessica Polfjärd, Jörger Warborn och Arba Kokalari.