Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobé sågar Reinfeldt: "Misstag isolera SD"

Tomas Tobé presenterade en ny opinionsundersökning.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Fredrik Reinfeldt.
Foto: Roger Askew/Rex Shutterstock

Mer än varannan svensk anser att invandringen är den viktigaste politiska frågan just nu.

Åtta av tio M-väljare uppfattar att Moderaterna i dag vill minska flyktingmottagandet, enligt en ny Demoskopmätning.

Samtidigt sågas den tidigare partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt av partisekreterare Tomas Tobé.

– Det var ett misstag att isolera Sverigedemokraterna.

På en pressträff i Moderaternas partihögkvarter i Gamla stan i Stockholm redogjorde på torsdagsmorgonen partisekreteraren Tomas Tobé och kommunikationschefen Per Nilsson för hur olika väljargrupper skulle rösta om det vore val i dag. Moderaterna är i dag största parti bland de unga, mellan 18 och 24 år. Socialdemokraterna är överlägset störst bland de som fyllt 75 år.

Det konstaterades också bland annat att Sverigedemokraterna är störst bland ogifta män.

– Det är lite roligt, sa Per Nilsson.

Har tagit hjälp av Demoskop

Moderaterna har också tagit hjälp av Demoskop för att göra en telefonrekryterad undersökning om migrationspolitiken som bygger på 1001 intervjuer som gjordes under perioden 1-3 december.

– Det är rätt tydligt att invandringen dominerar fullständigt i vad väljarna upplever vara den viktigaste frågan, säger Tomas Tobé.

55 procent av de tillfrågade har svarat att det är den viktigaste frågan.

– Min bild av det som skett sedan valet är att strategin från Moderaterna och andra partier, att ignorera eller inte tala om frågan, har varit ett misstag – både för Moderaterna men också för Sverige.

– Vi hade behövt hantera den här frågan tidigare.

Men enligt Tomas Tobé driver Moderaterna nu regeringen framför sig när det gäller asylpolitiken.

Sex av tio SD-väljare: Partiet vill sluta ta emot

Undersökningen visar bland annat att sex av tio SD-väljare uppfattar att partiet helt vill sluta att ta emot flyktingar. Fyra av tio V-väljare uppfattar å andra sidan att partiet vill ta emot ett obegränsat antal flyktingar.


LÄS OCKSÅ: Lööfs asylpolitik kan skapa alliansspricka


Åtta av tio M-väljare uppfattar att partiet vill minska flyktingmottagandet.

Enligt undersökningen har Socialdemokraterna fortfarande störst förtroende när det gäller invandring och integration (21 procent), med Sverigedemokraterna på andra plats (20 procent). Bland väljarna tycker 18 procent att Moderaterna har bäst politik när det gäller invandring och integration.

– För oss är det positivt att vårt förtroende har ökat. Man kan också notera att förtroendet för Centerpartiet har ökat något, och för Miljöpartiet har det minskat, säger M-partisekreteraren Tomas Tobé.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.