Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tobé: M vinner valet – med hårdare tag

Tomas Tobé är en av frontfigurerna i Moderaterna och mannen bakom partiets rättspolitik. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Ulf Kristersson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

"Hårdare tag" är mantrat som Moderaterna hoppas vinna valet på i höst. 

Tomas Tobé är en av frontfigurerna i partiet och mannen bakom partiets rättspolitik. 

För Expressen berättar han om hur Moderaterna ska bli tuffare mot brottslingar och vad han tänkte när han fick byta arbetsroll mitt under den brinnande krisen förra sommaren. 

– Vi vill inte avstå från att driva vår politik bara för att SD eller något annat parti skulle stödja det, säger Tomas Tobé. 

Det är en vinter där kriminalpolitiken står i centrum av den svenska politiska debatten och i så gott som alla partier har gått ut och krävt åtgärder. 

För bara några månader sedan flydde väljarna Moderatrena. Nu är de tillbaka igen och partiet ser ut att hämta växtkraft från debatten om brott och straff – en klassik moderat fråga. 

En person som står i mitten av allt detta är Moderaternas rättspolitiska talesperson, Tomas Tobé. När vi ses på hans tjänsterum i riksdagen säger han själv att en av anledningarna till framgångarna just nu är att partiet når ut med sin politik. 

– Vi har fått en period där vi har pratat om vad Moderaterna vill göra med Sverige. Vi har talat om vår sakpolitik, säger han som svar på frågan vad den största skillnaden är nu jämfört med i somras då de interna striderna i partiet rasade. 

 

LÄS MER: Nya vänsterhotet mot Löfven – V kräver plats i regeringen

 

Tomas Tobé intervjuas av Expressens reporter Mimmi Nilsson. Foto: MICHAELA HASANOVIC

Morderaterna vill ha ”hårdare tag”

Moderaterna vill kartlägga sexualbrottslingars etnicitet, fördubbla straffet för gängkriminella, utvisa fler dömda brottslingar och ta bort mängdrabatten. Det är kort och gott hårdare tag för att få bukt med brottsligheten på många fronter. 

Finns det något straff som Moderaterna inte vill skärpa?

–  Vi har valt att lägga straffskärpningarna mer riktat mot återkommande brottslighet eller brott som vi ser särskilt allvarligt på. Vi lägger inte in straffskärpningarna på tillexempel stöld, där en ungdom snattar för första gången, säger Tomas Tobé.

De hårdare tagen märks även när det kommer till frågan om papperslösa. För ett par dagar sedan gick man ut och presenterade ett förslag om hur man ska få fler som har fått avslag på sin asylansökan att lämna Sverige. Fler inre utlänningskontroller och indragna välfärdsförmåner var svaret från partiet. 

Tomas Tobé: ”Vi är enade om kriminalpolitiken”

Ulf Kristersson gick ut och sa att han ångrade Moderaternas och Miljöpartiets uppgörelse om vård och skola till papperslösa som man slöt 2013. Det nya förslaget möttes av kritik från Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Men Tomas Tobé är inte orolig för att partierna inte ska kunna komma överens. 

– Det finns väl inget område där vi är så enade som när det kommer till kriminalpolitiken. I den här frågan har de andra allianspartierna en annan analys, säger han. 

Även Sverigedemokraterna satsar stort på just kriminalpolitik inför valet och partiledaren Jimmie Åkesson har tidigare gått hårt åt Moderaterna och anklagat dem för att kopiera deras politik. 

Tomas Tobé vill gärna betona skillnaderna mellan partierna. Han tvekar dock när han får får frågan om skillnaden är mindre mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna än mellan Moderaterna och Socialdemokraterna inom kriminalpolitiken. 

 

LÄS MER: Nya vänsterhotet mot Löfven – V kräver plats i regeringen

 

Beatrice Ask petades som Moderaternas rättspolitiska talesperson av Anna Kinberg Batra. Foto: SVEN LINDWALL

Skulle ni kunna göra upp med SD i justitiefrågor?

– Vi kommer att samarbeta med allianspartierna och det är det som vi söker väljarnas förtroende för. Däremot kommer vi inte att avstå från att driva vår politik bara för att SD eller nåt annat parti skulle stödja det, säger Tomas Tobé. 

Han beskriver året som gått för Moderaterna som turbulent. Partiets kris, som startade när den dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra bröt samtalsförbudet med SD i januari i fjol, fick personliga konsekvenser även för honom. 

Tobé: ”Så är relationen till Anna Kinberg Batra”

I juni 2017 hade avgångskraven mot partledaren redan rests. Men i stället blev det han som fick byta roll inom partiet då Anna Kinberg Batra petade Beatrice Ask som rättspolitisk talesperson för att i stället sätta den tidigare partisekreteraren Tomas Tobé på posten. 

I dag är han glad över att få arbeta med just justitiefrågorna inom partiet och säger att han har fått bra stöd från sin företrädare på posten Beatrice Ask. 

– Jag kanske inte såg det då, men det blev en tydlig vändpunkt för mig, jag känner verkligen att jag har hittat hem i den här rollen. Jag trivs väldigt bra och känner att jag gör nytta för Moderaterna, säger han. 

Hur är din relation till Anna Kinberg Batra i dag?

– Vi hörs ibland. Då kan det handla om att hon ser något om vad jag har gjort politiskt som vi kan samtala om. Ibland kan vi prata om mer privata saker och vad hon gör i sitt liv nu. Det har inte blivit så mycket att vi ses privat, men jag hoppas kunna träffa henne snart. 

Han skrattar till när han får frågan om han är Sveriges justitieminister i höst.

– Det vet jag inte, först ska Moderaterna se till att vinna svenska folkets stöd och sedan ska Ulf Kristersson bilda nästa regering. Om jag får den frågan ska jag svara på den då. 

 

LÄS MER: Nya vänsterhotet mot Löfven – V kräver plats i regeringen

 

Tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra. Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Som alla småbarnsföräldrar har vi det tufft”

Tomas Tobé träffade sin man på en restaurang där de bytt nummer. I dag bor paret tillsammans i Tyresö utanför Stockholm och har två barn. 

– Som alla småbarnsföräldrar har vi det tufft ibland. Men man blir mer effektiv, man lär sig prioritera väldigt hårt och sedan får man också sänka ambitionsnivån ibland. 

Maken Markus Tobé är inte politiskt aktiv, något som Tomas Tobé tycker är skönt. 

– Jag tror att jag skulle ha svårt att leva med en person som inte var samhällsengagerad. Som alla vill man kunna prata om jobbet hemma, men det är klart att jag inte behöver möta honom här i korridorerna. Det är ofta jag ber honom om råd, då får man ett ärligt svar och ett annat perspektiv.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!