Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlin: "Fullständigt horribel jämförelse"

Mona Sahlin i "Agenda". Foto: SVT
Mehmet Kaplans nazistuttalanden att skada Sverige, menar Tomas Tobé (M).Foto: Maja Suslin/TT
"Agerandet vi har sett hittills har inte varit rimligt", säger Tomas Tobé. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Anna Hedenmo, programledare i SVT:s "Agenda".Foto: SVT

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, är mycket kritisk till bostadsminister Mehmet Kaplan.

– Det är en fullständigt horribel jämförelse, säger hon i SVT:s Agenda om Mehmet Kaplans uttalande om att palestiniernas situation liknar judarnas i 30-talets Tyskland.

Även Centerledaren Annie Lööf är mycket kritisk mot Mehmet Kaplan.

"Stefan Löfven bör allvarligt överväga om Kaplan kan sitta kvar i regeringen", skriver hon på Facebook

Mona Sahlin är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon gästade under söndagen SVT:s Agenda.

Hon berättar att hon reagerat starkt på uppgifterna kring Mehmet Kaplan, särskilt umgänget med antisemitiska Milli Görüs och tv-uttalandet där Israel jämförs med Hitlertysklan.

– Som statsråd tycker inte jag att man kan stå på scen med en sådan organisation. Om det inte handlar om att kritisera den, säger hon till Expressen.

Hon tycker inte att Mehmet Kaplan varit tydlig i sitt avståndstagande mot extremism.

– Nu måste han förklara, om han kan. Skapa förtroende, om han kan, säger hon.

"Löfven bör överväga"

Även Centerledaren Annie Lööf är mycket kritisk. På sin Facebooksida skriver hon:

"De uppgifter som framkommit om Mehmet Kaplan under de senaste dagarna är graverande. Den horribla jämförelsen mellan Israel och Nazityskland är historielös och djupt osmaklig. Att ett statsråd agerar så omdömeslöst riskerar att skada Sverige. Stefan Löfven bör allvarligt överväga om Kaplan kan sitta kvar i regeringen."

Jan Björklund, Liberalernas partiledare, tycker att Mehmet Kaplan agerat "totalt omdömeslöst".

– Nu måste statsministern agera. Han har i tre dygn vägra att tala om detta, säger Björklund.

Han vill inte svara på frågan om Kaplan kan sitta kvar.

– Jag är väldigt kritisk, men jag kommenterar inte den frågan. Men statsministern måste ha ett ordentligt samtal med honom, säger han.

Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare, menar att Mehmet Kaplans senaste uttalande – där han jämför Israels politik med Nazitysklands – sätter Sverige i sämre dager utomlands.

– Det skadar bilden av Sverige. Sveriges röst utomlands är viktig i de här frågorna, säger Tobé och fortsätter:

– Kaplan är en del av den svenska regeringen. Därmed är han en representant för Sverige. Jag utgår ifrån att regeringen inte står bakom hans uttalande, säger han.

"Inte rimligt"

Nu måste statsminister Stefan Löfven uttala sig i saken, anser Tobé. Oavsett vilket beslut han tar kring Kaplan, så bör det kommuniceras ut, menar han.

– Vad han ska göra, det är upp till honom. Men det agerandet vi har sett hittills har inte varit rimligt. Oavsett hur han ställer sig i förtroendefrågan är det rimligt att han talar om det för svenska folket, säger Moderaternas partisekreterare.

Roger Haddad, ledamot i justitieutskottet, menar att regeringen inte är trovärdig så länge Kaplan sitter kvar.

– Mehmet Kaplan sitter i regeringen och det uppdraget kan orimligen förenas med hans engagemang och kontakter med extremister och hårdföra islamister, säger han i ett uttalande.

Otto Fischer, retorikexpert och professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, menar att det borde ha varit uppenbart för Mehmet Kaplan hur hans uttalande skulle tolkas.

– Alla vet vad det innebär att säga så. Därtill kommer att det är Israel. Då blir det extra kraftfullt eller extra förkastligt, säger Fischer och fortsätter:

– En sådan här jämförelse blir alltid kritiserad. Och det är naturligtvis extra sårande för Israel att jämföras med Nazityskland, av historiska skäl.

"Syftet är att misstänkliggöra"

Han påpekar att det är fullt möjligt att kritisera Israels politik utan att ta till historiska jämförelser på det sätt som Mehmet Kaplan gjort. I själva verket står en sådan retorik snarast i vägen för det verkliga budskapet.

– Historiska jämförelser kan ju tjäna till att lära oss något, men när jämförelsen görs med Nazityskland är ju syftet oftast snarare att skuldbelägga eller misstänkliggöra än att faktiskt lära oss något, säger Otto Fischer.

Expressen frågade vid 14-tiden Erik Nises, pressekreterare hos Stefan Löfven, om statsministern önskade kommentera Mehmet Kaplans uttalanden.

"Vi avböjer att kommentera detta i dag", skriver Erik Nises i ett sms drygt fyra timmar senare.