Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Tobé gör det lite väl enkelt för sig”

Veronica Palm, före detta riksdagsledamot Socialdemokraterna.
Susanne Nyström, ledarskribent på liberala Eskilstuna-Kuriren och Karin Svanborg-Sjövall, vd marknadsliberala tankesmedjan Timbro.
Susanne Nyström, ledarskribent på liberala Eskilstuna-Kuriren och Karin Svanborg-Sjövall, vd marknadsliberala tankesmedjan Timbro.
Alexander Klaar, programledare Bara Politik.
1 / 7

M står för nytänkandet i frågan om EU:s migrationspolitik, medan S håller fast vid en plan som inte fungerar.

Men M-förslaget om att pröva asyl utanför EU:s yttre gräns besvarar inte frågan vad som händer med dem som ändå tar sig in i Europa.

Det var två synpunkter från panelen som lyssnade på duellen mellan Tomas Tobé och Helene Fritzon i ”Bara politik” i Expressen TV.

Kvällens ”Bara politik” i Expressen TV bjöd på duell mellan moderaten Tomas Tobé och socialdemokraten Helene Fritzon om EU:s migrationspolitik.

Efteråt kommenteras deras insatser av en panel bestående av Karin Svanborg-Sjövall, vd på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, Susanne Nyström, ledarskribent på liberala Eskilstuna-Kuriren och Veronica Palm, socialdemokratisk debattör och tidigare riksdagsledamot.

Så vem vann duellen?

– I sak hade Tomas Tobé de bästa argumenten, säger Karin Svanborg-Sjövall.

Socialdemokraternas plan att tvinga fram ett gemensamt mottagningssystem i EU kommer inte att lyckas, anser hon.

– Man behöver överge föreställningen om att det kommer att gå att snacka omkull Polen.

 

”Tobé gör det lite väl enkelt för sig”

Tomas Tobé argumenterade för ett system där asyl prövas utanför EU:s yttre gräns. Men Susanne Nyström tycker att det finns frågor som Moderaternas förslag inte besvarar.

– Tobé gör det lite väl enkelt för sig när han säger att man ska söka asyl i något läger utanför Europa. Vad gör man dem som ändå knackar på dörren till Grekland, Italien eller Sverige? Ska man kasta ut dem?

Veronica Palm är också kritisk mot M:s idé om ett mottagningssystem som bygger på hur många asylsökande som EU:s medlemsländer är villiga att ta emot, i stället för hur många människor som behöver skydd.

– Vi kan inte säga hur många som ska komma hit. Det beror på hur många som tvingas fly, säger Palm, som menar att den process som Moderaterna förordar riskerar att bli rättsosäker.

Karin Svanborg-Sjövall håller med om att Moderaternas förslag inte ger något svar på vad som ska hända med de migranter som faktiskt lyckas ta sig in i Europa. Hon påpekar dock att någon oinskränkt asylrätt i praktiken inte finns i dag.

– Att asylrätten är okränkbar har inte varit tillämpart på decennier, säger hon.

Här kan du se debatten mellan Tobé (M) och Fritzon (S):

Se senaste avsnittet av Bara Politik här: