Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toan renare än ditt tangentbord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rena rama bakteriefällan. Expressens test visade att tangentbordet formligen kryllar av bakterier.
Foto: Robban Andersson

Ditt tangentbord är skitigare än toasitsen. 

Det visar bakterieprover som Expressen låtit analysera. 

I sämsta fall kan bakterierna göra dig sjuk.

Det vimlar formligen av bakterier i vår omgivning. De finns på bussräcket, på kundvagnen, på handväskan, i disktrasan, på tandborsten, ja, i stort över allt där vi är framme och petar med våra händer. Och skulle någon av de miljontals bakterier som vi kommer i kontakt med visa sig vara sjukdomsframkallande är olyckan lätt framme.


Anmärkningsvärda resultat


 Expressen lät Analycen laboratorietesta prover från fem tangentbord och fem toasitsar. Resultatet är anmärkningsvärt. 

 De fem toaletterna klarar sig utan vidare anmärkning medan det kryllar av bakterier på tangentborden.

 - Godtagbart, skiver AnalyCens Flor Khalili i sitt provsvar och det betyder att toasistarna är så rena att man skulle kunna laga mat på dem. Högsta betyg helt enkelt.


Snuskiga tangentbord


 Däremot kan man bli sjuk om man stoppar fingrarna i munnen efter först ha skrivit med dem på datorn. Tre av tangentborden är riktigt grisiga enligt testet.

 - Det finns inget bra sätt att skydda sig mot farliga bakterier annat än att tvätta händerna, säger epidemiologen Yvonne Andersson på Smittskyddsinstitutet.

 Hon är expert på bakterier och berättar att bara pyttelite smitta av vinterkräksjukan räcker för att göra en sjuk.

 - Det räcker med ett enda stänk när man spolar i en toalett som någon smittbärare använt för att göra en sjuk, konstaterar hon.


Var noga med hygienen


 Det är först när man får in de smittsamma bakterierna i till exempel munnen som de kan vara farliga och det är därför man ska vara så noga med handhygien.

 - Vi kommer dagligen i kontakt med bakterier som kan göra oss sjuka. Det är som att spela rysk roulett, säger Charles Gerba, professor i arbetsmiljövetenskap på universitetet i Arizona, USA, till CBS:s nyhetsprogram 48 hours. Bakterierna samlas ofta på saker vi tar i med händerna och det är därför som toasitsen klarar sig.

 - Det är 200 gånger fler bakterier på en skärbräda än på en toasits, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.