Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toaletterna smetas ned med blod och bajs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det blir ofta stopp i avloppen på toaletterna då blöjor och kaffefilter har sköljts ned i handfat och toaletter. Bilden visar en annan toalett.
Foto: Fredrik Persson / Tt
Under två år har EU-migranter bott på olika rastplatser i Västerås.

Runt om i Västerås bor EU-migranter på rastplatser.

Där smetas toaletterna ofta ned med avföring och blod.

Nu hotas de att stängas ned, rapporterar VLT.

Under två år har EU-migranter bott på olika rastplatser i Västerås. Men det är inte helt oproblematiskt. Flera gånger i veckan får Svevia som sköter driften åt Trafikverket göra utryckningar då det blir stopp i avloppen. Ofta beror de på att blöjor och kaffefilter har sköljts ned i handfat och toaletter.

– Ibland när jag ska försöka låsa eller stänga toaletterna följer de efter mig in. De vill ju kunna komma åt vattnet så de blir väldigt irriterade på mig. Men jag börjar känna igen vilka som kan bli hotfulla och då gäller det att vara snabb, säger Viktoria Johansson som arbetar med renhållningen av rastplatserna till VLT.

Kniv i dörren

Vid ett tillfälle satt det en kniv i dörren efter att toaletten låstes.

– Och andra gånger har någon smetat avföring och blod på väggarna eller gjort sina behov precis utanför dörrarna till toaletten, säger Viktoria Johansson till VLT.

"Vi vill inte göra det"

Nu hotar Trafikverket och Svevia med att man kan komma att stänga rastplatserna.

– Vi vill inte göra det för det drabbar ju dem som verkligen ska vara där, som rastande och yrkeschaufförer, men fortsätter det så här så måste vi, säger Torbjörn Andersson, rastplatsansvarig på Trafikverket till VLT.

Bara under 2015 har kostnaderna för de extra utryckningarna som Svevia fått göra gått loss på mellan 280 000 och 300 000 kronor utöver budgeten, rapporterar tidningen. I vanliga fall städas rastplatserna två gånger per dag på sommaren och övriga året en gång per dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.