Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjuvskyttarna jagas med hundar som hoppar fallskärm

K9:s helikopter hänger i luften, pansarfordonet Marauder har kommit in som förstärkning, men en av hundarna har redan fångat en av "tjuvjägarna" som nu ligger med buntbandsbundna händer bakom ryggen.
Foto: Torbjörn Selander
Protracks antitjuvjägare Lebogang ”Lebo” Mohlaloga (till höger) och Duduzi ”Dudu” Rikombe är ute och letar tjuvjägare.
Foto: Torbjörn Selander

HOEDSPRUIT/RUSTENBURG, SYDAFRIKA. Det pågår ett krig som ingen kan vinna.

På ena sidan: elitsoldater och fallskärmshoppande hundar som jagar tjuvjägare.

På andra sidan: oändligt mycket pengar och tusentals nya tjuvjägare.

Under tiden hotas våra noshörningar av utrotning.

De är den yttersta utposten för att stoppa noshörningsdöden.

Expressen har under några dygn följt elitstyrkan Protracks arbete när man patrullerar i ett privat naturreservat i anslutning till den jättelika Krugerparken.

Det finns inga staket mellan oss och tjuvjägarna. Den röda jorden är kruttorr, naturen skriker efter regn, många djur har dött av vattenbrist eller av svält. Men för noshörningarna finns det en ännu större fara: tjuvjägarna som dödar dem och kapar av hornen.

Expressen har fått tillstånd att hänga på Lebogang ”Lebo” Mohlaloga, 24, och Duduzi ”Dudu” Rikombe, 21. De är två mycket vältränade unga män som riskerar sitt liv varje arbetspass.

Protracks antitjuvjägare Lebogang ”Lebo” Mohlaloga (till höger) och Duduzi ”Dudu” Rikombe är ute och letar tjuvjägare.
Foto: Torbjörn Selander

Sex lejon gick till anfall

Vi marscherar snabbt i bushen, med blickarna riktade mot marken för att upptäcka fotspår från tjuvjägare men också blickar framåt, bakåt och mot sidorna.

För det är inte bara hotet från beväpnade tjuvjägare som är påtagligt. För tre dagar sen gick deras två kolleger rakt in i en flock på 18 lejon. Plötsligt var de omringade. Sex av lejonen gick till anfall och det var först efter det sjätte varningsskottet som de drog sig tillbaka.

– Vi ser ofta spår efter tjuvjägare, ibland ser vi dem också. Oftast springer de i väg, vi griper de vi kan. För ett tag sedan låg sju tjuvjägare i bakhåll. De sköt en av våra kolleger på fläcken, sen slog de och band den andre innan de dödade noshörningarna de vaktade.

En av många dödade noshörningar i Sydafrika. Var åttonde timme dödas en noshörning i landet.
Foto: / TORBJÖRN SELANDER

Lebo berättar att det är ofta runt fullmåne som de ser spår efter tjuvjägare, det var också vid fullmåne som han såg två dödade noshörningar, bägge skjutna av tjuvjägarna.

De två specialsoldaterna tjänar knappt 3 000 kronor i månaden, strax över minimilön i Sydafrika.

Det har många gånger avslöjats att parkvakter eller antitjuvjägarsoldater blivit mutade av tjuvjägare. Det finns exempel på de som fått mer än 30 000 kronor bara för att lämna en grind till nationalparken öppen.

Oftast kommer tjuvjägarteamen från Moçambique, bestående av tre personer. De kan få upp till 150 000 kronor för tre dagars jobb och en noshörnings horn.

I byarna runt oss finns oftast inga fungerande skolor, inga läkare och framför allt inga jobb. Den sociala misären är en viktigt anledning till att så många noshörningar dör.

Många i Sydafrika betäcknar det som pågår som ett krig och förespråkar en ”shoot to kill-taktik” mot tjuvjägarna. Skjut först och fråga sen. Men Protracks grundare Vincent Barkas är kritisk till detta.

– För det första jobbar vi inte i en krigssituation, vi kan inte använda det våld som man kan i krig. Om mina män skjuter någon så är risken stor att min personal häktas, att man beslagtar vapnet och det försvinner stora pengar i advokatkostnader, säger Vincent Barkas.

– Men det stora problemet är om vi skjuter de unga männen, som ofta kommer från från Moçambique, så vänder du hela befolkningen mot det vi arbetar för. Man måste göra insatser så att det finns alternativ för tjuvjägarna.

Protracks grundare Vincent Barkas är kritisk till metoden ”shoot to kill”.
Foto: / TORBJÖRN SELANDER

”Jag är inte rädd för tjuvskyttar”

Vi har nu gått en lång sträcka i parken och snart är vi framme där vi ska övernatta. Det är en slags inhägnad som gjorts i en cirkel av mycket taggiga akaciagrenar, en och en halv meter högt. En enkel taggig gren täcker ingången. Men när vi ska öppna dyker en elefantflock upp, hundra meter bort. Vi smyger närmare, de äter fridfullt från träden. Snart sitter vi inne i säkerhet bakom vår akaciapalissad. Den ska skydda oss från lejon, men knappast från en ilsken elefant.

– Jag är inte rädd för tjuvskyttar eller lejon, jag är mer rädd för elefanter, säger Dudu och fingrar på sin M14 automatkarbin. Lebo nickar instämmande när han håller på att starta en matlagningseld i en grop vid foten av mitt tält. Vår bivack har en diameter på mindre än fem meter, här står redan Lebos och Dudus slitna tvåmanstält. Jag har med mig eget minitält, lite större än min sovsäck.

Vi måste skynda med maten och släcka elden för att inte visa tjuvskyttarna vart vi håller till. Mörkret sänker sig och vi tar oss in i tälten, under hela natten vrålar lejon på avstånd.

Fakta om noshörningar i Sydafrika.
Foto: GLEN THOMPSON/PROTRACK

Även om Vincent Barkas har en specialstyrka på 125–150 elitsoldater vill han alltså inte kalla sin kamp för noshörningarna för ett krig. Mellan 2010 och 2015 dödade sydafrikanska styrkor drygt 500 tjuvjägare, som i sin tur dödat nästan 5 000 noshörningar.

Kampen mot tjuvskyttarna har gått in på överväxel. En pensionerad general från apartheidregimen, Johan Jooste, leder sedan fyra år styrkor på hundratals krigare i Krugerparken. När han tillträdde sa han:

– Sydafrika är under attack från beväpnade utländska trupper. Vi kommer att strida mot de beväpnade banditerna och vårt mål är att vinna det.

Men Vincent Barkas ord ekar fortfarande: När en av tjuvjägarna faller så står hundratals om inte tusen åter.

Även om general Jooste har en massa helikoptrar och flygplan, drönare, sensorer och en markradar som ser 18 kilometer i terrängen, så har han inte lyckats stoppa dödandet av noshörningar.

Man har möjligen fått den lavinartade ökningen att stanna av. Kanske beror det på att det finns färre noshörningar efter år av slaktande?

Fortfarande dödas tre noshörningar per dygn i Sydafrika.

LÄS ÄVEN DEL 1: Den sjuka miljonjakten på noshörningens horn

Foto: GLEN THOMPSON/PROTRACK

Använder hundar som hoppar fallskärm

Uppfinningsrikedomen för att bekämpa tjuvjägarna är enorm.

Expressen får en exklusiv visning på hur vapenföretaget Paramount har en verksamhet som heter K9 och använder specialtränade hundar för att ta fast tjuvjägare.

Grundaren Ivor Ichikowitz har genom sin familjestiftelse också stöttat verksamheten i Krugerparken med att skänka två helikoptrar och ett tjugotal hundar. Det är Henry Holsthyzen som leder träningen av hundarna. Han och hans schäferhund Arrow är också det första antitjuvjägarteam som hoppat fallskärm. Man kan också landsätta hundteam nära tjuvjägarna genom att repellera dem ned från K9:s helikopter.

Henry Holsthyzen vid antitjuvjägarstyrkan K9 med hans hund Arrow, Arrow är den första antitjuvjägarhund som hoppat fallskärm, de använder sig av tandemfallskärm
Foto: Torbjörn Selander
Arrow är den första antitjuvjägarhund som hoppat fallskärm, de använder sig av tandemfallskärm
Foto: Torbjörn Selander.

– Vi kan placera våra hundar där tjuvjägarna är, det är bevisat att hundar är det bästa vapnet mot tjuvjägarna, se bara på hunden Killer som jag tränat och som tagit 115 tjuvjägargrupper i Krugerparken.

Henry och Arrow har precis hoppat fallskärm från 2 500 meters höjd under en övning och landat på fältet framför oss där en "tjuvjägare" försöker springa i väg men fälls till marken av Arrow som biter mot skyddskläderna.

Elitsoldater och fallskärmshoppande hundar används i jakten.

Snart ska en krigsscen spelas upp. Man har ett team tjuvjägare i en vit skåpbil som kommer och kör i en glänta. Helikoptern kommer svepande in i full fart på mycket låg höjd. En hundförarsoldat med schäferhund repellerar ned till marken, där släpps hunden loss och springer genast ikapp den ”tjuvjägare” som flytt från bilen och fäller honom.

K9:s helikopter lastad med soldater hänger i luften.
Foto: Torbjörn Selander

Samtidigt kommer världens säkraste militärfordon in på scenen, Maraudern,  som kör fram till den kvarvarande ”tjuvjägaren” i den vita pickupen. Specialsoldater avancerar i skydd av kulsäkra sköldar och släpper loss ännu en hund som hoppar in i bilen och avväpnar den andre ”tjuvskytten”.

Kriget är i full gång.

Men kommer noshörningarna överleva det?

K9:s helikopter hänger i luften, pansarfordonet Marauder har kommit in som förstärkning, men en av hundarna har redan fångat en av "tjuvjägarna" som nu ligger med buntbandsbundna händer bakom ryggen.
Foto: Torbjörn Selander

LÄS ÄVEN DEL 1: Den sjuka miljonjakten på noshörningens horn

FAKTA: De flesta noshörningarna finns i Sydafrika

■ Enligt officiella uppgifter finns det färre än 28 000 noshörningar i Afrika och Asien i dag. Runt år 1800 fanns det cirka en miljon noshörningar i världen.
■ I Afrika finns det runt 20 000 vita noshörningar och cirka 5 000 svarta. De är inte vita eller svarta till färgen utan den vita är större (2 ton och 1,8 meter hög), betar gräs på öppnare ytor och har ett lugnare temperament, medan den svarta är mindre (1,4 ton och 1,6 meter hög), muskulösare (kan nå en fart på 55 km/h), mer aggressiv och lever i snårig terräng där den äter mest blad från träd och buskar.
■ Sydafrika håller de flesta av världens noshörningar. Enligt officiella uppgifter finns det 18 000 vita noshörningar i landet och knappt 2 000 svarta.
■ Den vita noshörningen var nästan utrotad för drygt 100 år sedan, då fanns det bara 50 exemplar kvar i Imfolozilaparken norr om Durban i Sydafrika. Alla de 20 000 som finns i dag kommer från dessa 50 och tillhör undergruppen sydlig vit noshörning.
■ Det finns bara tre noshörningar kvar av den nordliga vita underarten. Hannen Sudan och honorna Najin och Fatu bevakas 24 timmar om dygnet i det nästan tre kvadratkilometer stora Ol Pejeta Conservancy i Kenya. Men drygt 40-åriga Sudans sperma verkar vara för dålig så denna underart av vit noshörning kommer med all säkerhet att dö ut.

FAKTA: 2016 svartaste året någonsin  

■ Många experter är mycket oroade över att 2016 blir det svartaste året någonsin för noshörningarna i Sydafrika. 2014 dödades 1 215 noshörningar (1 175 för 2015), de flesta dödades i Krugerparken. Fast de håller siffrorna hemliga för 2016. Men i den östliga provinsen KwaZulu-Natal så var siffran för 2016 bara några dagar innan nyårsafton 159 dödade noshörningar. En klar ökning från 115 för 2015.
■ Tjuvjägarna ser olika ut. Det kan vara ett enkelt tremannateam från Moçambique, beväpnade med gevär och en yxa för att hugga av hornet med (från skott till avhugget horn tar det högst 15 minuter). Det kan också vara sydafrikansk polis och veterinär som spelar dubbelspel med maffian och tar sig in i en park och söver ljudlöst noshörningen med bedövningspil.
■ Det finns många anklagelser om att befattningshavare inom ledningarna för nationalparker och de alla högsta politikerna i flera länder i Afrika är inblandade och mutade av asiatisk maffia.
■ Hornen smugglas oftast hela. Det är vanligt att tullen på OR Tamboflygplatsen i Johannesburg i Sydafrika griper asiater med noshörningshorn i bagaget.


FAKTA: Så kan du hjälpa och lära dig mer

■ Den svenska organisationen Wildhood Foundation som arbetar bland annat mot tjuvjakten på noshörningar stöder den del av Protrack som arbetar ideellt. Där man utbildar antitjuvjägare men också har program för barn och ungdomar för att öka medvetandet vad som händer med djuren i naturen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.