Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvjakten ökar – när turisterna försvinner

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Sydafrikanska medier och New York Times rapporterar de senaste dystra siffrorna över tjuvjakten på den extremt utrotningshotade noshörningen.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

I rädslan för snabb spridning av coronaviruset har både Sydafrika och Botswana infört strikta utegångsförbud.

Vilket får förödande konsekvenser för den utrotningshotade noshörningen.

När turisterna är borta – då ökar tjuvjakten.

– Tjuvjägare undviker helst platser dit det kommer många turister, men nu är turisterna borta, säger djurvårdaren Tim Davenport till New York Times.

Sydafrikanska medier och New York Times rapporterar de senaste dystra siffrorna över tjuvjakten på den extremt utrotningshotade noshörningen.

– Noshörningarna skyddas inte bara av djurvårdare, utan även av turisters närvaro, säger Tim Davenport.

Nico Jacobs är grundare Rhino 911, en organisation som jobbar för att stoppa utrotningen av noshörningen, och de rycker ut med helikoptrar när djur är hotade.

Sedan Sydafrika införde sin lockdown den 23 mars har minst nio noshörningar dödats av tjuvjägare. Syftet med Rhino 911 är att skrämma och jaga bort tjuvjägare och ibland rädda ungar som blivit övergivna då tjuvägare dödat vuxna djur.

– Så fort myndigheterna började sin lockdown har vi fått fler larm, vi åker ut nästan varje dag, säger Nico Jacobs till New York Times.

Fem tjuvjägare dödade av militär

I Botswana har minst sex noshörningar dödats senaste tiden och militärer som vaktar djuren har varit inblandade i eldstrider, som slutat med att fem tjuvjägare blivit ihjälskjutna.

Nationalparker och andra områden där de vilda djuren finns är välbesökta av turister så här års. Nu är alla parker stängda.

Lynne MacTavish, driver ett viltreservat i nordvästra Sydafrika, och hon fruktar framtiden. 

– Detta är inte desperata tider. Detta är en kris. Kommer denna lockdown pågå i månader så kommer många vilda djur att slaktas, säger hon till New York Times.  

Polisman dödad av tjuvjägare

Djurvårdare, polis och militär är ständigt i krig med tjuvjägarna. Tidigare i år blev en sydafrikansk polisdetektiv, känd för att avslöja tjuvjägare, mördad.

De sista tio åren har närmare 8 000 noshörningar dödats av tjuvägare i Afrika. Förra året minskade antalet djur dödade av tjuvjägare i Sydafrika från 769 året innan till 594. Men i samband med att den statistiken presenterades sa Sydafrikas miljöminister Barbara Creecy att det bakom dödandet finns en organiserad brottslighet som är ett hot mot nationens säkerhet. Botswana förlorade tio procent av landets population av noshörningar förra året.

Det finns färre än 25 000 noshörningar kvar i det vilda i världen.

Här är fyra ljusglimtar från livet i karantän i Storbritannien.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.