Ibland blir polisens arbete lite enklare en vanligt. Som när man hittade ett kvarglömt id-kort på en brottsplats i höstas. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Robin Isaksson/PiniroIbland blir polisens arbete lite enklare en vanligt. Som när man hittade ett kvarglömt id-kort på en brottsplats i höstas. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Robin Isaksson/Piniro

Ibland blir polisens arbete lite enklare en vanligt. Som när man hittade ett kvarglömt id-kort på en brottsplats i höstas. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

 Foto: Robin Isaksson/Piniro
Inbrottstjuven hade lämnat ett minst sagt lättidentifierbart spår efter sig. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: ShutterstockInbrottstjuven hade lämnat ett minst sagt lättidentifierbart spår efter sig. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Shutterstock
Inbrottstjuven hade lämnat ett minst sagt lättidentifierbart spår efter sig. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Shutterstock

Tjuvens misstag fick polisen att skratta

Publicerad

Ibland blir polisens arbete lite enklare än vanligt.

Som när man hittade ett kvarglömt id-kort på en brottsplats i höstas.

– De hade förmodligen gärningsmannen tappat, säger Rickard Eriksson, utredningschef på polisen i Hälsingland till Hela Hälsingland.

Hösten 2014 gjorde någon inbrott i ett fritidshus i Järvsö i Hälsingland, och bland stöldgodset fanns bland annat en tv.

Att få fast tjuvar vid den här typen av brott är inte alltid lätt men den här gången var det inbrottstjuven själv som underlättade arbetet för polisen.

Kvar på plats lämnades nämligen id-kort och en mobiltelefon tillhörande tjuven, rapporterar tidningen Hela Hälsingland.

– De hade förmodligen gärningsmannen tappat, säger Rickard Eriksson, utredningschef på polisen i Hälsingland till Hela Hälsingland.

En teknisk undersökning kopplade mobiltelefonen till id-kortet och kort senare knackade polisen på hemma hos den misstänkte inbrottstjuven.

Och mycket riktigt: Där stod tv:n.

"Det är ändå roligt"

Den misstänkte inbrottstjuven, en man i 30-årsåldern, förnekar dock inblandning.

– Men det är ju lite försvårande omständigheter som talar emot honom, att hans id-kort och telefon finns på brottsplatsen och den stulna tv:n fanns hemma hos honom. Så vi får väl se vad det blir av det där, säger Rickard Eriksson till Hela Hälsingland.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare.

Hos polisen är man tacksamma för mannens kvarglömda ägodelar på brottsplatsen.

– Det är ändå roligt, för det är ett väldigt ingrepp för den som råkar ut för ett inbrott, säger Rickard Eriksson till Hela Hälsingland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag