Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuven gjorde boken bättre

Blev bestulen. Författarinnan Bodil Mårtenssons manuskript stals. "Tack vare inbrottet blir boken ännu bättre", säger hon.
Foto: Stefan Lindblom / Hbg-Bild
HELSINGBORG. Inbrottstjuven stal deckarförfattarinnan Bodil Mårtenssons bokmanus.
Nu tackar hon tjuven för sin senaste kriminalroman.
- Jag fick nya infallsvinklar. Det blev en bättre bok helt enkelt.
Bodil Mårtensson är en av Sveriges framgångsrika kvinnliga deckarförfattarinnor.
Från villan i Rydebäck söder om Helsingborg växer historierna fram om kriminalkommissarie Joakim Hill och hans förmåga att lösa skånska mord.
Den första boken nominerades till Polonipriset. Sedan har ytterligare åtta böcker kommit ut.
Nummer nio, en kidnappningshistoria med psykologiska undertoner, skulle enligt bokförlaget ligga på diskarna före midsommar.

Halvfärdigt manuskript

Men en inbrottstjuv kom emellan och stal Bodil Mårtenssons dator med det halvfärdiga manuskriptet på hårddisken.
– En sak har jag lärt mig nu, att alltid göra backup, säger författarinnan. Det var jag dålig på före inbrottet i januari.
Trots uppmärksamheten och vädjanden att lämna tillbaka materialet fick Bodil Mårtensson aldrig någon kontakt med tjuven.
– Jag hade bara stolpar att stödja mig på. Stölden gjorde att jag kom tre månader efter.
Men inget ont som inte har något gott med sig.
– Det låter väl konstigt att säga så, med tack vare inbrottet blir boken nu ännu bättre. Jag fick en chans att slipa till texten och inbrottet kunde jag självfallet inte låta bli att väva in i historien.
Bodil Mårtensson hämtar gärna platser och personer från sin egen omgivning.

Mord i Rydebäck

I den tionde boken, som redan är på planeringsstadiet, sker det ett mord i författarinnans eget villakvarter i Rydebäck.
Men innan dess väntar välbehövlig seglingssemester med den tyska fancluben.
– Medlemmarna kommer till midsommar och kidnappar mig. Jag vet inte vad de tänker göra med mig. De kanske kastar mig överbord. En deckarförfattarinna måste vara beredd på allt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.