Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvarnas nya fräcka mål: Sno barnvagnar

Tidigare i januari slog tjuven till i ett trapphus på Östermalm och tog barnvagnar till ett värde på upp mot 20 000.
Tjuven kör iväg barnvagnen. Inom loppet av en och en halv minut har han fört ut två vagnar.
Foto: Polisen / Polisen
Tjuven rekar i porten, medan grannar passerar.

Tjuvarna har riktat in sig på dyra barnvagnar.

Stölderna sker dagtid i trapphus. 

Och det går blixtsnabbt när tjuven klipper låset och kör ut vagnen. 

– Majoriteten av stölderna görs i trappuppgångar, säger Pontus Fors vid Stockholmspolisen.  

Klockan 17.52 den 3 januari tar sig tjuven in i trapphuset på Östermalm. Trots att det är rusningstid och flera grannar rör sig in och ut ur trapphuset rör sig tjuven lugnt i trapphuset. Utanför väntar en medhjälpare. Tjuven går först en runda mellan barnvagnarna i huset. Han fortsätter sedan ut på gården. 

Under tiden går grannar in och ut ur porten. När det är tomt i trapphuset skrider tjuven till verket. Med hjälp av ett verktyg bryter han upp de låsta vagnarna och bär ner till sin medhjälpare. Inom loppet av en och en halv minut har han burit ut två vagnar för drygt 20 000 kronor. 

Enligt uppgifter till Expressen är det andra barnvagnsstölden på kort tid i porten på Östermalm. 

Ett märke sticker ut

Stölderna är en i mängden för Stockholmspolisen. Under 2020 upprättades 491 polisanmälningar för stölder av barnvagnar i Stockholms innerstad. 

– En del brott har sjunkit ordentligt under coronan, men här ser vi ett konstant antal även under 2020, säger Pontus Fors, kommissarie vid polisens brottsamordning i Stockholm och konstaterar att ökningen av barnvagnsstölder började 2016. 

Tjuvarna har sedan ett par år tillbaka riktat in sig på dyra barnvagnar. 

– Det är ett märke som sticker ut: Bugaboo, säger Pontus Fors. 

En annan sak som är utmärkande för stölderna är att de nästan alltid sker i trapphuset.

– Ett försvinnande litet antal försvinner på caféer, eller liknade platser, där man ställer i från sig vagnen. Ett litet antal stölder görs i samband med inbrott i källare och vindsförråd. Majoriteten av stölderna görs i trappuppgångar. 

”Kan identifiera dem”

En överväldigande majoritet av stölderna förblir olösta. Pontus Fors välkomnar att tjuvarna i porten på Östermalm fångats på film. 

– Om vi får in sådana bilder, så är det jättevärdefullt. Det kan vara så att vi kan identifiera dem och lägga ihop det med andra brott, men det bygger på att vi har någon uppgift någon annanstans ifrån så att vi kan identifiera dem, säger han. 

Så minskar du risken att bli bestulen

Lås vagnen.

Ta in vagnen i lägenheten om du kan. 

 Gör vagnen personlig genom att dekorera den så att den sticker ut. 

Ta med dig ett hjul eller annan del från vagnen när du lämnar den över natten.

Användning DNA-märkning och registrera serienumret, för att öka chanserna att få tillbaka barnvagnen i händelse av stöld. 

Källa: Polisen och Trygg-hansa. 

Polisen rekommenderar barnvagnsägare att förvara vagnen i lägenheten om det är möjligt. Ett annat knep som minskar risken är att ta bort en del på vagnen för att försvåra en andrahandsförsäljning av stöldgodset: 

– Tar man en vital del på vagnen, så är den inte längre intressant för tjuvarna. Ta bort ett hjul eller handtaget. För de här personerna är i regel ute efter snabba pengar, och det blir för krångligt om det saknas delar, säger Pontus Fors. 

Försäkringsbolaget Trygg-hansa har märkt av tjuvarnas intresse för barnvagnar. 

– Cykelstölderna rusade i höjden när dyrare cyklar introducerades på marknaden, och vi ser en liknande utveckling för barnvagnar sedan några år tillbaka, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-hansa.

Går in dagtid

Han trycker också att majoriteten av stölderna och bostadsinbrotten sker dagtid – i likhet med stölden på Östermalm. 

– Att tjuven går in på natten, sker bara ibland, säger han. 

Han konstaterar att offer som låst sin vagn i trapphuset gjort tillräckligt ur ett försäkringsperspektiv för att skydda sig mot tjuven. Det gäller även att följa fastighetsägarens brandföreskrifter för förvaring av vagn i trapphus. 

– Att inte ställa den utomhus, utan ta in den i ett låst porthus då är vi nöjda som försäkringsbolag. Sedan förhindrar man tillfällighetstjuvar om man låser den när man är ute på stan. 

Expressen har sökt utredaren för den filmade barnvagnsstölden utan resultat. 

Se också:

Säkerhetsexpertens tips för att säkra ditt BankID och kreditkort från kapning online

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.