Tjuvar stal utrustning – från brandstationer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Natten mot fredagen drabbades både Täby och Kista brandstation i Stockholm av inbrott. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Patric Söderström
Polisen misstänker att planen kan vara att använda verktygen för att begå fler brott.
Foto: Tomas Leprince

Tjuvarna stal avancerade verktyg som används i räddningstjänstens livräddande arbete. Polisen misstänker att planen kan vara att använda dem för att begå fler brott.

– Det är ungefär som att sänka en räddningsbåt vid en badplats, säger Christer Sandström vid polisens mediecenter.

Natten mot fredagen drabbades både Täby och Kista brandstation i Stockholm av inbrott. Förövare bröt sig in i lokalerna och gav sig på brandbilarna där det stals verktyg som används i räddningstjänstens livräddande arbete.

I Kista försvann flera olika verktyg och i Täby stals två motorkapar. De kan liknas vid en tyngre motorsåg, som räddningstjänsten bland annat använder för att skära upp plåt, exempelvis vid olyckor.


LÄS ÄVEN: Superverktyg stulet – polis befarar nya brott


Verktygen används vid inbrott

Christer Sandström vid polisens mediecenter säger att polisen är medvetna om att den här typen av verktyg används vid brott.

– Det är klart att de kan användas och har gjorts också. Det är ganska frekvent att ta sig in genom metalliska dörrar eller lås, säger han.

Christer Sandström har ingen information om att andra brandstationer ska ha drabbats tidigare. Han uppfattar det inte som särskilt förekommande att så här avancerade verktyg används av tjuvar. Däremot är det vanligt att man använder mindre verktyg för att bryta upp hänglås och kedjor.

– De som ängar sig åt brottslig verksamhet brukar inte vilja betala för det de behöver ha för att komma åt saker, de försöker stjäla det också, säger han.

"Ska säkert användas till speciella ändamål"

Christer Sandström menar att brandkårens verktyg har större potential för svårare jobb.

Polisen misstänker att planen kan vara att använda verktygen för att begå fler brott.
Foto: Tomas Leprince

– Samtidigt är de större och otympligare så de är inte lika lätta att ha med sig. Så det är säkert så att de ska användas till några speciella ändamål där det krävs mycket mer kraft, säger Christer Sandström.

Som exempel ger han militära förråd. Men det är också möjligt att tjuvar säljer dem till andra tjuvar som vill använda dem i kriminell verksamhet.


LÄS ÄVEN: Brandbilarna måste backa in – med poliseskort


Verktygen är nödvändiga i räddningstjänstens livräddande arbete.

– Bara det borde ju borga för att man inte ska ta, det är ungefär som att sänka en räddningsbåt vid en badplats, säger Christer Sandström.

Stjäls ur brandbilar vid olycksplatser

Emil Westerdahl som är enhetschef vid Kista brandstation berättar att brandkåren har drabbats av stölder tidigare, men då har det skett när bilarna har varit ute på jobb.

Sammy Laukström som är brandförman vid Täby brandstation säger att verktygen bland annat skulle kunna användas vid vägarbeten, stenkapning och stenanläggning.

Emil Westerdahl vill inte spekulera i vad tjuvarna har för användning av stöldgodset och berättar att man nu ser över säkerheten i lokalerna.

– Räddningstjänstens utrustning används för att rädda liv. Den som stjäl, gör åverkan eller hindrar oss utsätter allmänheten för en risk, säger Emil Westerdahl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.