Jeanette Hedlunds mamma ringde och berättade att främmande män klättrade i björken på Jeanettes tomt. Foto: PrivatJeanette Hedlunds mamma ringde och berättade att främmande män klättrade i björken på Jeanettes tomt. Foto: Privat

Jeanette Hedlunds mamma ringde och berättade att främmande män klättrade i björken på Jeanettes tomt.

 Foto: Privat
Det hela visade sig vara tjuvar på jakt efter den sällsynta svampen Sprängticka som växer på björkar. Foto: PrivatDet hela visade sig vara tjuvar på jakt efter den sällsynta svampen Sprängticka som växer på björkar. Foto: Privat
Det hela visade sig vara tjuvar på jakt efter den sällsynta svampen Sprängticka som växer på björkar. Foto: Privat
Jeanettes mamma förstod genast att männen var ute efter Sprängticka – en mirakelsvamp som säga ha positiva hälsoeffekter och säljs för uppemot 1 000 kronor kilot på Blocket. Foto: PrivatJeanettes mamma förstod genast att männen var ute efter Sprängticka – en mirakelsvamp som säga ha positiva hälsoeffekter och säljs för uppemot 1 000 kronor kilot på Blocket. Foto: Privat

Jeanettes mamma förstod genast att männen var ute efter Sprängticka – en mirakelsvamp som säga ha positiva hälsoeffekter och säljs för uppemot 1 000 kronor kilot på Blocket.

 Foto: Privat

Tjuvar jagade efter svamp i Jeanettes träd

Publicerad

Tjuvarna klättrade upp i Jeanette Hedlunds björk och försökte stjäla den åtråvärda mirakelsvampen sprängticka.

Svampen kan säljas dyrt och nu varnar polisen för en stöldvåg i Västernorrland.

– Det känns inte kul med obehöriga som hänger i träden, säger Jeanette.

Stöldförsöket inträffade när Jeanette Hedlund, 32, var på jobbet. Helt plötsligt ringde hennes mamma och berättade om den minst sagt udda synen - främmande män klättrade i björken på Jeanettes tomt, vilket Sundsvalls Tidning var först med att berätta om

– Vi hade beställt hem köksmöbler som min mamma skulle kvittera ut. Leverantören ringde upp henne och frågade om vi hade beställt någon avverkning av träd, berättar Jeanette.

Det hela visade sig vara tjuvar på jakt efter den sällsynta svampen sprängticka som växer på björkar.

Säljs dyrt på Blocket

Mamman bad leverantören att köra bort tjuvarna, men efter en stund kom de tillbaka igen.

– Det gick en stund och så kom de tillbaka med en stege. Då hade mamma kommit dit och hon skrek åt dem att försvinna, annars skulle hon ringa polisen. Då sprang de i väg, kastade in stegen i bilen och for därifrån, säger Jeanette.

Hon berättar att mamman genast förstod att männen var ute efter sprängticka - en mirakelsvamp som säga ha positiva hälsoeffekter och säljs för uppemot 1 000 kronor kilot på Blocket. Svampen ingår dock inte i allemansrätten och man måste därför ha tillstånd av ägaren för att plocka den.

Händelsen polisanmäldes och polisen uppmanade Jeanette att varnar sina vänner och grannar för tjuvarna. När hon skrev om stöldförsöket på Facebook visade det sig att flera andra i området råkat ut för samma sak.

– Vi bor ju på landet och man känner grannarna och är ganska godtrogen och naiv. Man vet inte vad syftet är, man målar upp ett scenario, är de aggressiva? Det känns inte kul med obehöriga som hänger i träden, säger Jeanette.

Flera likande fall

Polisen i Västernorrland känner till stölderna av sprängticka och berättar om flera likande fall.

– Det har varit några sådana händelser i västernorrland under senhösten och vintern. Det har varit i Sundsvall med omnejd och i Örnsköldsvik, säger Sven-Olov Gustavsson, jourhavande förundersökningsledare polisen i Västernorrland.

Brotten rubriceras som stöld och straffet kan bli upp till två års fängelse. Polisen uppmanar boende i området att vara vaksamma - men säger samtidigt att det är en svår sak att skydda sig mot eftersom många kanske inte känner till att de har träd där svampen växer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag