Tjugotal läkare missade cancer

Publicerad

Mannen undersöktes av minst 20 eller kanske så många som 30 läkare.

Ändå lyckades de inte upptäcka hans cancer i matstrupen förrän det var för sent.

Mannen avled några veckor efter att den upptäcktes.

Händelsen inträffade i januari förra året och nu riktar socialstyrelsen skarp kritik mot de inblandade vårdenheterna.

Man menar bland annat att gastroskopi skulle genomförts mycket tidigare, vilket skulle gett patienten ett bättre utgångsläge, rapporterar Värmlands Folkblad och P4 Värmland.

Buksmärtor

Mannen sökte hjälp på vårdcentralen i Årjäng för buksmärtor, nedsatt aptit och blodiga upphostningar. Han skickades vidare till sjukhuset i Arvika där det gjordes ultraljudsundersökning och lungröntgen.

Där drog man slutsatsen att smärtorna berodde på en revbensfraktur.

Ett halvår senare sökte han hjälp på nytt och nya undersökningar gjordes i Arvika och även på centralsjukhuset. Den här gången ordinerades han laxermedel och smärtstillande.

Dog några veckor efter diagnos

Det fanns dock en misstanke om att han hade cancerformen lymfom. En remiss till röntgen skrevs i juli men han kallades inte förrän i oktober.

I början av november gjordes slutligen en gastroskopi som avslöjade att han hade cancer i matstrupen.

Ett par veckor senare dog mannen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag