Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjernobyl strömlöst – kopplades bort från elnät

Tjernobyl.
Foto: Shutterstock.com

Kärnkraftsanläggningen Tjernobyl var under ett par timmar på onsdagen helt strömlöst efter att en kraftledning skadats, uppger ukrainska myndigheter.

Det ukrainska energibolaget Ukrenergo varnar för att radioaktiv strålning riskerar att läcka ut om kylsystemet påverkas. 

– Min första reaktion är att det inte är särskilt allvarligt, säger Jan Hanberg, enhetschef anläggningssäkerhet vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Ett dieselaggregat försörjer kärnkraftverket med el under de närmsta 48 timmarna.

Det var under onsdagen som ukrainska myndigheter meddelade att kärnkraftsverket Tjernobyl var utan ström. Striderna i området omöjliggör reparationsarbeten, enligt ett pressmeddelande från det statliga energibolaget Ukrenergo.

Enligt ukrainska säkerhetsmyndigheten SSSCIP skulle strömavbrottet kunna leda till att radioaktiva ämnen sprids eftersom de inte längre kan kyla kärnbränslet. 

Ett dieselaggregat kommer att försörja Tjernobyl med el under de närmaste 48 timmarna, uppger ukrainska Kyiv Post.

Strålsäkerhetsmyndigheten: Långsamt förlopp

I Tjernobyl, som ligger nära gränsen mot Belarus, finns inga reaktorer i drift. På platsen finns ett lager med använt kärnbränsle. Jan Hanberg, enhetschef anläggningssäkerhet vid Strålsäkerhetsmyndigheten, uppskattar att det kommer att dröja veckor eller månader innan problem uppstår. 

– Min första reaktion är att det inte är särskilt allvarligt. Där finns relativt mycket utbränt använt bränsle som står i bassänger – och det bränslet har inte varit aktivt på 20-25 år. Det innebär att resteffekten nu är väldigt låg så det är inget problem att kyla det, säger Jan Hanberg.

– Min snabba skattning är att vi pratar månadsskala, alltså veckor, innan problem uppstår. Temperaturen kommer att stiga utan eltillförsel men det rör sig om mycket långsamma förlopp, fortsätter Jan Hanberg. 

Enligt Jan Hanberg så finns det dessutom reservkraft på Tjernobyl:

– Om det har hänt något allvarligt med det yttre elnätet så har man dieselaggregat att tillgå. 

Svår situation för personalen

Kort efter att invasionen i Ukraina inleddes den 24 februari intogs det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl, nära gränsen mot Belarus. Den sista reaktorn togs ur drift år 2000 men anläggningen används fortfarande för mellanlagring av använt kärnbränsle. Den personal som då var i tjänst har tvingats vara kvar sedan dess – något som är riskabelt eftersom arbetarna riskerar att bli utmattade. 

På tisdagen uppgav det internationella atomenergiorganet IAEA att det fjärrövervakningssystem som används i Tjernobyl slutat sända och att den ukrainska tillsynsmyndigheten numera endast kan kommunicera med anläggning via mejl.

– Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personalen utsetts för på Tjernobyls kärnkraftverk och de potentiella risker som detta medför, sa IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi i ett pressutskick.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.