Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Tjejpizza" på menyn upprör många på nätet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En pizzeria i Västerås, som har "Tjejpizza" på menyn", får hård kritik på nätet för sin meny som anklagas för att vara diskriminerande mot tjejer.

Vesuvio, Quattro stagioni, Calzone – och tjejpizza. En pizzeria i Västerås får hård kritik på nätet för sin meny som anklagas för att vara diskriminerande mot tjejer.

– Varför ska man till och med sätta kön på mat? Det är helt sjukt, säger Madeleine, 16, en av dem som reagerat på menyn.

En pizzeria i Västerås är i rejält blåsväder efter att en kund uppmärksammat restaurangens meny på Twitter. På restaurangen kan man nämligen äta till exempel "tjejlunch", "tjejpasta" och "tjej- och barnpizza".

Något som har fått flera personer att gå till attack mot pizzerian i sociala medier där bilden delats över 500 gånger på knappt ett dygn.

"Fattar verkligen inte, så det är meningen att en vuxen tjej ska äta lika mycket som ett barn?", frågar en person på Twitter.

"Fint att det får finnas en tjejpizza bland alla..eh, manspizzor", skriver en annan.

Menar att det är onödigt

Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt Initiativ, berättar att menyn skapar stereotypa bilder kring kön.

– Man tillskriver könet olika egenskaper som att man ska äta lite om man är kvinna och mycket om man är man. Och det är helt onödigt, man skulle lika gärna kunna ha "liten pizza", "mellanpizza" och "stor pizza" som beskrivningar för vad man får, säger Nordling Blanco till Expressen.

Madeleine, 16, är en av dem som uppmärksammat bilden av menyn på Twitter.

– Jag blev väldigt irriterad när jag såg menyn med tanke på hur stor vikthetsen kan vara bland tjejer. Jag förstår inte varför man ska ha något som heter tjejpizza, är man inte tjej om man vill ha mycket mat?, säger hon till Expressen.

Gick till motattack

På nätet flaggar flera för att restaurangen borde anmälas till diskrimineringsombudsmannen. Hittills har inga anmälningar upprättats, men Maja Rajs på DO berättar att menyn kan strida mot lagen.

– Om någon känner sig missgynnad på grund av att man är tjej eller barn så kan det falla in under diskrimineringslagen. Men det är inte säkert att vi skulle utreda detta, vi måste först få in en anmälan och göra en bedömning, säger Maja Rajs till Expressen.

16-åriga Madeleine har mest fått positiv respons på sitt inlägg. Men det finns många som tycker att kritiken är överdriven och vissa har gått till motattack.

– Det var någon som skrev "mycket bra initiativ, sådant vill se mer utav så vi skipper fläskiga fruntimmer". Det blev jag jätteförbannad på.

Vad vill du säga till dem som tycker att det här är en struntsak?

– Det här som en tjej skrev på Twitter om att det finns en tjejpizza bland alla manspizzor. Varför ska man till och med sätta kön på mat? Det är helt sjukt att dra alla tjejer över en kam och säga att alla äter mindre. Det är inte okej.

Restaurangledningen är fåordig om uppståndelsen kring deras meny.

– Du ringer en restaurang mitt i lunchen, jag kan inte prata nu, säger en person på pizzerian när Expressen ringer upp.

När passar det bättre att ringa?

– Det är bättre att du inte ringer alls.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.