Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjeckien firar öppna pubar med gratis öl

Bara Nyheter: Tjeckien firar öppna barer med gratis öl
Tjeckien kan åter gå på restaurang och pub inomhus. Pilsner Urquell – landets största bryggeri – firade med att bjuda på en gratis pilsner.
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här är några av de viktigaste nyheter om coronaviruset i världen i dag.

Tjeckien:

Barer och restauranger får åter servera sina kunder inomhus i Tjeckien. Restriktionerna togs bort under måndagen. Och hur firas det? Ja, tjeckerna gillar sin pilsner och landets största bryggeri, Pilsner Urquell, passade på att göra lite PR för sin produkt. De bjuder hela landet på en öl. Varje kund som besöker en pub eller bar där det serveras Pilsner Urquell och beställer en sådan, får en till öl gratis. Tjeckien var ett av de första länderna som började öppna igen efter att ha varit coronastängt. I Storbritannien - en annan öl-älskande nation är pubarna fortfarande stängda.

Spanien:

Det är goda nyheter för utlänningar som längtar till Spanien på semester. Enligt landets turistminister kan utlänningar börja boka semesterresor dit från och med juli. Spanien har för tillfället en obligatorisk två veckor karantän för alla utländska besökare, men den regeln kommer antagligen att vara borttagen till juli. Spaniens ekonomi är mycket beroende av utländsk turism. Spanien är ett av de hårdast drabbade länderna av covid-19. Det är dock ännu oklart om alla EU-medborgare kommer att kunna resa dit i sommar. Cypern välkomnar utländska turister från den 9 juni, men inte medborgare från länder där smittan är utbredd, däribland Sverige. 

En strand i Barcelona. Spanien hoppas öppna landet för utländska turister från och med juli.
Foto: QUIQUE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spanien turistminister hoppas locka till sig utländska turister från och med juli.
Foto: DAVID ARQUIMBAU SINTES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nya Zeeland: 

Livet återgår alltmer till det normala i Nya Zeeland. Premiärminister Jacinda Ardern införde tidigt hårda restriktioner och har som mål att besegra viruset. Det bor cirka fem miljoner i Nya Zeeland men landet har bara 1 504 bekräftade fall och 21 har avlidit. Från och med fredag tillåts åter folksamlingar på upp till 100 personer. Det gör exempelvis att det åter är tillåtet att gå på begravning. Regler för social distansering gäller dock fortfarande.

Premiärminister Jacinda Ardern lättar ytterligare på restriktionerna i Nya Zeeland.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Iran:

Iran var ett av de första länderna som drabbades av coronaepidemin. Landet stängde i mars även sina heligaste platser för alla besökare. I Iran finns flera av shiamuslimernas viktigaste moskéer och gravar. Nu öppnar de igen, bland annat helgedomarna i Mashhad och Qom. Tidigare var de öppna dygnet runt, men till att börja med kommer de öppna en timme efter gryningen och stänga en timme före skymning. Besökare kommer också att bara att kunna besöka öppna platser, inte områden av komplexen som ligger under tak. 

Iran öppnar åter sina helgedomar för besökare. Men med vissa reservationer.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN


Lottie Knutson berättar om vilka faktorer som avgör när det går att resa utomlands igen: ”Skulle inte tveka”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.