Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjeckien anklagar rysk underrättelsetjänst för sprängdåd

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Tjeckiska utrikesministern Jan Hamacek och premiärministern Andrej Babis under presskonferensen.
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter vårdades länge för förgiftningen av nervgiftet novitjok, men överlevde.
Foto: PETER MACDIARMID / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Underrättelseofficerarna under sina alias Ruslan Boshirov och Alexander Petrov.
Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryska ambassaden i Prag.
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tjeckien kommer utvisa 18 ryska diplomater, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Anledningen ska enligt tjeckiska premiärministern Andrej Babis vara rysk inblandning vid ett sprängdåd 2014. 

– Det finns välgrundade misstankar om inblandning från den ryska underrättelsetjänsten GRU, sa Andrej Babis på en presskonferens under lördagskvällen. 

Flera explosioner skakade ett militärt ammunitionslager i Vrbětice, drygt 30 mil från huvudstaden Prag år 2014. Under explosionerna dog två anställda vid ett privat företag som hyrde lokaler från militären. Nu pekar alltså Tjeckien ut ryska underrättelsetjänsten GRU för att ligga bakom. 

Andrej Babis menar att omständigheterna saknar motstycke och är skandalösa. De 18 ryska diplomaterna anklagas för att vara spioner och har fått 48 timmar på sig att lämna landet.

Anklagelserna tillbakavisas som absurda av ryska myndigheter.  Utvisningarna har fått Ryssland att fundera på att stänga Tjeckiens ambassad i Moskva. 

Parallell till förgiftning i Storbritannien 

Tjeckiens utrikesminister Jan Hamacek drog under presskonferensen en parallell till förgiftningen av den ryska före detta spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.  

De hittades utslagna på en parkbänk i brittiska Salisbury i mars 2018, och man kunde senare konstatera att de förgiftats med nervgiftet novitjok. Storbritanniens tidigare premiärminister Theresa May pekade ut Ryssland som ansvariga för attacken, vilket utlöste en diplomatisk kris. 

Samtidigt meddelade tjeckisk polis under lördagen att de söker efter två män, misstänkta för inblandning i explosionerna. 

Männen ska bära på flera pass, bland annat ryska pass under namnen Alexander Petrov och Ruslan Boshirov. De namnen användes som alias av de två ryska underrättelseofficerare som pekats ut som ansvariga för förgiftningen av far och dotter Skripal. 

Ryska staten har flera gånger nekat till all inblandning i förgiftningarna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.