Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjänstemännen lever lyxliv med dina pengar

De får gräddfil i vården, köper alkohol på skattebetalarnas bekostnad och åker på dyra konferensresor.

Flera statliga tjänstemän från AP-fonderna har villkor som ingen annan och lever lyxliv för dina skattepengar.

Detta visar en granskning som DN har gjort.

Städhjälp, lyxmiddagar på konferensresorna, taxiresor, megalöner och pubkvällar. Allt betalas av skattebetalarna och utnyttjas av statliga tjänstemän.

DN har granskat de sex AP-fonderna som tillsammans förvaltar 800 miljarder kronor av våra pensioner. Tiotusentals kvitton på inköp, representation och resor från januari 2010 har gåtts igenom.

Fjärde AP-fonden har i sitt kontor i Stockholm ett speciellt förråd för att vara en statlig myndighet. Öl, vin och sprit förvaras här, betalat med skattepengar.

Pubkvällar

En gång i månaden bjuds fondens anställda på fri bar med gratis alkohol. Alkoholinköpen bokförs inte som representation utan som personalvård, visar DN:s granskning. På kvittona beskrivs det som pubkvällar och ska fungera som ett avbrott i arbetet med att förvalta de 2010 miljarder kronor i pensionspengar som Fjärde AP-fonden hanterar.

Efter pubkvällarna tar en del tjänstemän taxi hem. Även det betalas av skattebetalarna, enligt DN.

– En fullständig bar räknas nog inte som ett enklare slag av förfriskningar. Om man har en pubafton får de anställda betala för sig själva. Detta är något de skulle ha fått en anmärkning på, säger Mikael Sindahl, jurist på skatteverket, till DN.

Från Fjärde AP-fondens sida är åsikten en annan. Pubkvällarna kallas för "informationsträffar".

"Totalkostnaden är cirka 50 kronor per gång och anställd. Sprit serveras inte vid dessa tillfällen. Det begränsade förråd av sprit som finns är avsedd för extern representation, skriver Mats Andersson, vd för Fjärde Ap-fonden, i ett mejl till DN.

Misslyckade mål

DN:s granskning visar att AP-fonderna mer liknar vissa delar av näringslivet, än vad de liknar statliga myndigheter.

AP-fondernas uppdrag är att ge bra avkastning till framtida pensioner. Men enligt regeringens egen utredning har fonderna misslycktas med att nå upp till sina gena mål. Under många år har de inte ens lyckats bättre än värdepappersmarknaden i genomsnitt om man räknar in kostnaderna, skriver DN.

Högre lön än statsministerns

700 miljoner kronor per år plus kostnader för externa förvaltare kostar de sex fonderna per år. En stor utgift är lönerna.

Flera av fondernas anställda har löner som är högre än både statsministerns och finansministerns, som fått sin månadslön höjd till 148 000 kronor. 85 av 260 personer på de sex AP-fonderna tjänar mer än 100 000 kronor i månaden.

Förra året var den statliga genomsnittslönen 31 457 kronor.

I Sjunde AP-fonden har mer än var tredje anställd en månadslön på över 100 000 kronor.

DN rapporterar även om dyra konferensresor till bland annat Island, gräddfiler i vården och gratis städhjälp för de anställda vid AP-fonderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.