Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjänsteman från SD aktiv i vit makt-rörelsen

Tjänstemannen stängs av efter Expos avslöjande.
En man vid SD:s riksdagskansli är aktiv inom vit makt- rörelsen, enligt en granskning som Expo gjort.
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

En politiskt sakkunnig i Sverigedemokraternas riksdagskansli är också aktiv i den rasideologiska miljön, avslöjar Expo.

Han har nu blivit avstängd från arbetet och ett uteslutningsärende har inletts.

Under 1990-talet arbetade mannen för Miljöpartiet och han har också varit anställd vid Nordiska rådet.

– Vi är helt chockade. Det finns ingenting jag kan säga om honom som kan indikera att vi skulle ha haft anledning att misstänka något sådant här, säger Nordiska rådets kommunikationschef Mary Gestrin. 

Mannen, som är i 55-årsåldern, började jobba på riksdagskansliet förra året. Han har passerkort till riksdagen och har flera gånger varit med på utskottssammanträden.

I en granskning avslöjar nu Expo att den politiskt sakkunnige har kopplingar till den rasideologiska organisationen Det fria Sverige – samtidigt som han jobbat i kansliet. Så sent som i augusti deltog han i ett digitalt möte som var öppet endast för medlemmar, skriver tidningen.

Det fria Sverige är grundat av personer som länge varit aktiva i nazistiska organisationer som Nordiska motståndsrörelsen. Mattias Karlsson, riksdagsledamot för SD, har kallat organisationens ledarskap för nazister.

Vill skapa ”svenska zoner”

SD-tjänstemannen har enligt Expo aktivt jobbat för att skapa ”svenska zoner” – där ”svenska patrioter” ska ta över makten eller skapa ”väsentligt inflytande”. På sociala medier uppmanar tjänstemannen andra att höra av sig till honom om man vill dra i gång ett eget sådant initiativ, skriver Expo.

I ett av inläggen skriver han om folkutbyte – en föreställning om att ”svenskar” kommer att bli en minoritet i Sverige.

Där framhåller han vikten av ”svenska zoner”.

Om inte dessa Zoner sedan växer och återtar territorium över tid, så kommer de sannolikt att krympa till vi en vacker dag befinner oss i samma situation som de kristna i Syrien eller de vita i Sydafrika. Vill vi det?”, skriver mannen.

Har stängts av

När Expo kontaktar mannen vill han inte uttala sig.

– Som privatperson hade jag gärna svarat på allt tänkbart. Men som sagt, det här får du filtrera genom vår pressavdelning, så får de i så fall tala om för mig om, och i så fall om vad, jag får prata med er om, säger han till tidningen.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kallar avslöjandet för ”förvånande” i en intervju med TV4.

Enligt honom har det gjorts flera säkerhetskontroller av mannen – av riksdagen, av säkerhetsbolaget Avarn och av partiet själva.

– Jag blir jätteförvånad och förundrad över att man kan slinka igenom, säger han.

Han slår också tillbaka mot kritiken från inrikesminister Mikael Damberg (S) som menat att det här ”den nolltolerans som Jimmie Åkesson har talat om” inte verkar finnas.

– Det är märkligt. Och än en gång, i Nordiska rådet arbetade han tillsammans med och under samtliga partier i riksdagen. Det är klart att det inte är seriöst, säger han.

I ett mejl till Expressen säger SD:s pressekreterare Christian Krappedal, att mannen har blivit avstängd från sitt arbete under tiden som partiet gör en utredning. Man har också inlett ett uteslutningsärende.

– När partiet blev varse om uppgifterna tog vi detta på extremt stort allvar och agerade omedelbart. Självklart är det inte förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara aktiv inom partiet, säger han.

Då mannen anställdes på kansliet gjordes en säkerhetsgranskning av riksdagens säkerhetskontroll och säkerhetsbolaget Avarn, enligt Christian Krappedal.

– Det framkom inga uppgifter då som indikerade den här typen av engagemang, säger han i uttalandet.

Tidigare anställd på Nordiska rådet

Innan han blev anställd hos Sverigedemokraterna jobbade tjänstemannen på Nordiska rådet. Där var han senior rådgivare för ett sekretariat och sysslade bland annat med samarbetsfrågor mellan de nordiska länderna.

Nordiska rådet är ett samarbetsorgan mellan parlamenten i de nordiska länderna.

Tjänstemannens anställning där slutade i fjol.

– Vi är helt chockade, vi har inte fångat upp något sådant här. Det finns ingenting jag kan säga om honom som kan indikera att vi skulle ha haft anledning att misstänka något sådant här, säger kommunikationschef Mary Gestrin om uppgifterna som nu har kommit fram.

Jobbat för Miljöpartiet

Tjänstemannen har tidigare också varit aktiv i Miljöpartiet, skriver Bulletin. Det var under 1990-talet som han enligt tidningen gjorde karriär i partiets ungdomsförbund Grön ungdom där han också blev anställd.

En period hade han en tjänstemannaroll som beskrivs som ledande och då jobbade han även nära det dåvarande språkröret Maria Wetterstrand. Därefter blev han anställd hos moderpartiet och jobbade med partiets EU-valkampanj 1999, skriver tidningen. Det året upphörde hans uppdrag hos partiet.

Bland annat jobbade han då med Per Gahrton och Maria Wetterstrand, enligt Bulletin. Ingen av dem minns honom i dag, säger de till Expressen.

– Jag måste erkänna att jag har absolut inget minne av det namnet, det kan jag varken bekräfta eller dementera. Det finns absolut inte en chans att en person som skulle säga sådana saker skulle få stanna kvar och jobba med mig, det kan jag lova, säger Per Gahrton.

Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing säger i en kommentar att mannens åsikter måste ha förändrats sedan 1990-talet.

Om det stämmer, så skulle det vara en person som var aktiv i ungdomsförbundet Grön Ungdom under en period på 1990-talet. Han har uppenbarligen tvärvänt i sina åsikter sedan dess, eftersom han nu jobbar för SD och är aktiv i nazistiska organisationer”, säger hon.


David Baas: ”Ett initiativ för att skapa svenska etniska reservat”

Hör David Baas om Det fria Sverige och ”svenska zoner”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.