Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjänar miljarder – lockar till sig nazister och pedofiler

Larry Page 18 april 2012, på väg in till en rättssal i San Francisco efter att bolaget Oracle stämt Google för patentintrång.Foto: ERIC RISBERG / AP TT / NTB SCANPIX
Larry Page med Facebooks operative chef Sheryl Sandberg, USA:s vicepresident Mike Pence och president Donald Trump under ett möte i Trump Tower efter att Trump vunnit valet.Foto: / POLARIS/IBL
Googles högkvarter i Mountain View, Kalifornien.Foto: / CORBIS/SPLASH NEWS/IBL

Googles ägare och ledning tjänar miljarder och lever lyxliv med yachter, zeppelinare – och flygande bilar. 

Samtidigt hjälper bolaget nazister och andra fundamentalister att sprida olaglig hatpropaganda. 

Trots flera uppmärksammade internationella avslöjanden, däribland från Expressen, har Google fortsatt som vanligt. Men det finns hot mot IT-jättens osannolika inkomster.

– Annonsörer börjar inse att deras varumärken kan dyka upp bredvid vidrigt och stötande material, säger Andreas Cervenka, Dagens industris korrespondent i Silicon Valley.

Google är inte bara en söktjänst – företaget är också en av världens mest effektiva vinstmaskiner, vilket gjort att ägarna kan leva ett liv i lyx och rikedom.

Moderbolaget Alphabet gjorde för 2017 en nettovinst på drygt 100 miljarder kronor.

Googles vd fick året innan, då vinsten var ännu högre vinst, en ersättning på 1,8 miljarder kronor och ägarna finns med bland världens rikaste personer.

Men främlingsfientligt och sexistiskt material som sprids via företagets plattformar ligger kvar – trots bolagets motto: ”Do the right thing” (Gör det rätta).

Google köpte 2006 videonätverket Youtube för 12 miljarder kronor. Youtube är fortfarande, tolv år senare, en av snabbväxarna i Googles konglomerat. Intäkterna ökar fort och videotjänsten beskrivs i bolagets senaste bokslutsrapport som en ”enorm potential”. Varje månad söker sig 1,5 miljarder människor till Youtube.

Plattformen används även för att sprida hatpropaganda och filmer som enligt flera fällande domar utgör hets mot folkgrupp.

”Hade fått vilken tv-chef som helst sparkad”

Expressens granskning har visat att videoplattformen Youtube brister i kontrollen av vad som läggs ut. Högerextrema nätverket Granskning Sverige har satt i system att sprida trakasserier och främlingsfientlighet på plattformen Youtube, som ägs av den amerikanska it-jätten Google. 

Även filmer från nazistiska NMR, som innehåller hets mot folkgrupp, har fått ligga kvar på Youtube.

– Google tjänar pengar på allt tittande, inklusive nazistvideos och konspirationsteorier. En enda sådan publicering hade fått vilken tv-chef som helst sparkad, på Youtube finns tusen och åter tusen sådana klipp, säger Andreas Cervenka, Dagens industris korrespondent i Silicon Valley, USA.

Andreas Cervenka är korrespondent för Dagens Industri.Foto: / DI

En advokat som uppmanat Google att upphöra med överträdelserna, däribland att lägga ut upphovsrättsskyddat material från Expressen och DN, söktes upp i sitt hem av Granskning Sverige. Först efter Expressens granskning stängdes det främlingsfientliga nätverkets konto ned. 

Den hårda kritiken från svenskt håll är bara den senaste i raden av bakslag för den amerikanska it-jätten Google, som äger videonätverket Youtube. 

 

LÄS MER: Allt detta vet Google och Facebook om dig 

 

Youtube har bland annat låtit personer publicera videor där barn har filmats i utsatta situationer eller där de på olika sätt utnyttjats. Vid en granskning i november förra året hittade Buzzfeed flera filmer på Youtube där barn har bundits med rep eller tejp, och ibland gråtit eller visat tydliga tecken på ångest. Videoklippen hade då setts miljontals gånger. 

Först efter Buzzfeeds granskning raderade Youtube flera av de konton som hade publicerat stötande filmer med barn. Även filmerna togs bort.

I november avslöjade sajten Buzzfeed att det lagts upp filmer med barn i utsatta situationer.Foto: Buzzfeed
Trots att annonsörerna tvekar fortsätter Google att vara en vinstmaskin. Foto: Washington Post
Annonsörer rasar när deras reklam hamnar intill pedofilkommentarer på Youtube. Foto: Wall Street Journal

Annonsörer bojkottar Youtube

Men bolaget fick ändå stora problem. Annonsörerna var inte nöjda. Företag som Adidas, Mars och Sky valde snabbt bort Youtube som annonskanal. 

För snart ett år sedan valde brittiska politiska partier bort Youtube, eftersom deras annonser hamnade före filmer från islamistiska fundamentalister. 

– Vi har gjort det klart för Google att det är helt oacceptabelt att våra annonser ska gå i sådana videos, sa en talesperson för det konservativa partiet i Storbritannien.

Då valde varuhuset Marks & Spencer att bojkotta Youtube. Och i Sverige har Svenska Spel varit inne på samma linje. 

Googles grundare Sergey Brin (till vänster) och Larry Page på Googles huvudkontor i Mountain View i Kalifornien, USA. Foto: PAUL SAKUMA / AP TT / NTB SCANPIX

 I december valde Youtube att införa hårdare regler för vilka som kan tjäna pengar på deras plattform, till exempel måste man ha tusen prenumeranter för att få intäkter.

– Nästa år ska 10 000 anställda jobba med att övervaka innehållet. Men det är en satsning som kommer sent, det här är ju ett problem som funnits i fler år, säger Andreas Cervenka.

Vad krävs för att Youtube ska införa förhandsgranskning? 

– Att fler annonsörer börjar inse att deras varumärken kan dyka upp bredvid vidrigt och stötande material. Alltså när det börjar kosta pengar för Youtube, och det börjar redan hända.

Men nazisterna, rasisterna och islamisterna kan fortfarande använda Googles plattform för att sprida sin propaganda, vilket Expressens granskning har visat.

Och det är en lönsam affär för bolagets ägare och ledning. 

Googles ägare lever ett liv i lyx

Larry Page, 44 och Sergey Brin, 44, träffades under studietiden på Stanford University i Kalifornien. 1998 grundade de Google.

Deras sökmotor kom snabbt att bli den mest använda på internet och att googla har i dag blivit synonymt med att söka information på internet.

De båda 40-årigarna har blivit superrika och är två av världens mest förmögna personer.

Larry Page med frun Lucinda Southworth.Foto: DREW ALTIZER / WENN/IBL

Larry Page är enligt den amerikanska affärstidningen Forbes god för 52 miljarder dollar – motsvarande 426 miljarder kronor.

Hans kollega Sergey Brin är enligt samma tidning god för 50,6 miljarder dollar – motsvarande 415 miljarder kronor.

Och de lever lyxliv för sina förmögenheter. De har flera privatjet, egen flygplats, lyxhus och yachter med helikopterplattor. 

Larry Page, vd för moderbolaget Alphabet, skryter inte ofta om sin förmögenhet. Den mest kända detaljen från hans miljardärsliv är från 2011, då han köpte han en lyxyacht för över en kvarts miljard kronor. 

Google-grundaren Sergey Brin på modevisning tillsammans med Hollywood-stjärnan Sarah Jessica Parker.Foto: BILLY FARRELL AGENCY / REX/IBL

Larry Page äger även flera mångmiljonfastigheter i den amerikanska IT-staden Palo Alto, där han bor tillsammans med sin familj. På lyxvillans tomt har han byggt till en ekovänlig byggnad som drivs av solpaneler och som har en trädgård på taket. 

Förra året avslöjades hans investering i bolaget Kitty Hawk som utvecklar flygande bilar. För ett år sedan presenterades bolagets prototyp, som man inte ska behöva pilotlicens för att få "köra".

Bygger gigantisk zeppelinare

Larry Pages medgrundare Sergey Brin har även han storslagna planer. I en hemlig hangar i Silicon Valley bygger han ett gigantiskt luftskepp, vilket Bloomberg News avslöjade i april förra året. Enligt källor till the Guardian ska zeppelinaren bli runt 200 meter lång, och ha kostat Sergey Brin närmare en miljard svenska kronor och ska delvis användas för privata ändamål.

I Sverige omsätter Google 630 miljoner kronor och gjorde en vinst på före skatt på nästan 51 miljoner kronor. Att arbeta för Google är lönsamt.

 

LÄS MER: Så tar du bort ditt konto på Facebook i 4 steg

 

För 2016 betalde Google i Sverige ut 199 miljoner kronor i löner till bolagets 191 anställda – det innebär i genomsnitt drygt en miljon kronor per anställd. Företaget har dessutom avsatt 280 miljoner kronor i ett optionsprogram till de anställda, men hur dessa ska fördelas är okänt.

Vd för Google i Sverige är Anna Wikland, 36. Hon har jobbat för Google sedan 2014 och 2016 blev hon sökjättens Sverigechef.

Larry Page och Sergey Brin betalar 1,3 miljoner dollar per år så att deras Boeing 737 kan lyfta, landa och parkera på en NASA-flygplats några minuter från Googles huvudkontor. Foto: PAUL SAKUMA / AP TT / NTB SCANPIX

Googlechefen har undvikit frågor

Googles Sverigechef Anna Wikland är självkritisk.

– Vi tar oerhört seriöst på det som händer. Jag kan också säga att rent personligen så sympatiserar jag inte med det som Granskning Sverige eller den typen av kanaler står för. Det är väldigt komplext, vi jobbar på det, det är ett stort team på Youtube som jobbar på det, sa hon.

Wikland hade 2016 en inkomst av tjänst på drygt tre miljoner kronor. Hon bor i en villa på Lidingö.

För två år sedan utnämndes Wikland till Årets framtidschef på Chefsgalan. Då sa hon att hennes ambition var att bli bäst i Norden, mätt i lönsamhet.

”När våra arbetsstrukturer väl satt sig föreslog jag att vi skulle höja våra satta mål och bli bäst i Norden. Det var alla helt med på och vi klarade verkligen av det!”, sa hon då till tidningen Chef.

Stina Honkamaa Bergfors, tidigare Sverigechef.Foto: YLWA YNGVESSON

Googles tidigare Sverigechef Stina Honkamaa Bergfors hade 2011 en årslön på 7,2 miljoner kronor. Hon har även suttit i styrelsen för det krisande sökföretaget Eniro.

Andra toppnamn inom svenska Google är Farshad Shadloo som är kommunikationschef för Norden.

Shadloo värvades till Google från kommunikations- och lobbyföretaget JKL där bland annat den förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson arbetar som konsult liksom den förre moderate försvarsministern Anders Björck.

 

Kritiken mot IT-jättarna – detta har hänt

4 mars. Expressen och DN rapporterar att det högerpopulistiska nätverket Granskning Sverige tillåts sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material i form av skärmdumpar från tidningarna på Youtube. Google, som äger Youtube, stänger Granskning Sveriges huvudkonto två dagar senare. 

De följande veckorna berättar Expressen i flera artiklar om hur hatiskt, rasistiskt och i flera fall olagligt material tillåts ligga kvar hos Google och Facebook trots att svenska domstolar funnit att innehållet är straffbart.

11 mars. Efter stark kritik slutar Google visa en antisemitisk hatlista över svenska judar i sin söktjänst. Skälet är enligt Google att den strider mot upphovsrättslagen.

16 mars. Facebook stänger av dataanalysföretaget Cambridge Analytica, sedan det avslöjats att företaget fått tag i information om 50 miljoner Facebookanvändare som sedan sålts vidare till Donald Trumps valkampanj.

21 mars. Facebooks grundare Mark Zuckerberg bryter tystnaden efter avslöjandet. "Vi gjorde också misstag", erkänner han bland annat. 

23 mars. Regeringen kallar Google, Facebook och andra nätjättar till möte den 13 april. Justitieminister Morgan Johansson, S, vill att de snabbare tar bort olagligt innehåll från sina plattformar och att de blir lättare att nå om man har klagomål på innehållet.

27 mars. Varannan svensk är orolig för att Facebook olovligen använder deras personuppgifter, visar en opinionsundersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.