Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjänar 500 miljoner kr per år på invandring

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

500 miljoner kronor per år.

Så mycket tjänar Sandvikens kommun på invandringen enligt en ny rapport.

Enligt Dagens Nyheter innebär det i genomsnitt att kommunen drar in 140 000 kronor per person och år på bland annat produktionsvärden och hyresintäkter.

– Eftersom vi har jobbat en hel del med integration och flyktingmottagning har vi sedan länge haft klart för oss att över tid blir majoriteten av de som flyttar till Sandviken förvärvsarbetande. Nu fick vi siffror på det, säger Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen, till tidningen.

Rapporten kom till på beställning av Sandvikens kommun efter diskussioner under lång tid om huruvida invandringen innebär kostnader eller intäkter för samhället.

– Därför beställde nämnden studien och det var positivt att också en oberoende rapport så klargörande visar att invandringens plussida är så pass mycket större, säger Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen i Sandviken till Dagens Nyheter.

DN skriver att det handlar om 511 miljoner kronor under år 2012 som Sandviken dragit in på de 4278 utrikesfödda i kommunen.

Intäkterna har sin grund i bland annat produktion, skatte- och hyresintäkter.

Lönekostnader högre än bidrag

Det kan jämföras med kostnaderna för samma grupp som var 110 miljoner kronor enligt rapporten från revisionsbolaget PWC, och omfattar bland annat bidrag och barnomsorg.

Enligt rapporten utgörs 33 miljoner kronor av lönekostnader för kommunens invandrare medan det ekonomiska biståndet representerar 23 miljoner.

– Alla strävar efter att få egen försörjning och bidra till samhällsekonomin. Det är precis vad som syns med de här siffrorna. För mig var resultatet väntat, säger Leif Jansson till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.