Tittarstorm mot SVT efter Åkesson-intervju

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Astor And Barth/Rex
Foto: Astor And Barth/Rex

SVT:s tittarservice översvämmas av klagomål mot Skavlan efter intervjun med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Senast vi hade så här mycket var när vi sände serien Fosterland, för någon månad sedan. Då var det nästan mer, skillnaden är att det är övervägande ifrågasättande kommentarer, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.

Den omtalade intervjun - som också hyllats - har även väckt känslor i Norge där en Facebookgrupp med över 9 000 medlemmar uppmanar till bojkott av programmet.

I fredagens avsnitt av Skavlan intervjuades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson – efter att ha varit borta från offentligheten under en längre tid. Programmet möttes redan innan sändning av kritik från flera håll i Sverige, gällande att Åkessons medverkan skulle var en del av SD:s PR-maskineri.

Men efter att programmet sändes har reaktionerna skriftat. Många tittare upplever Skavlans intervju med partiledaren som alldeles för hård och kritisk.

Rasar in kritiska mejl

Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT, berättar att man fått in omkring 850 mejl via sin tittarservice. Samtidigt som intervjun tagit spinn i sociala medier.

– Senast vi hade så här mycket var när vi sände serien Fosterland, för någon månad sedan. Då var det nästan mer, skillnaden är att det är övervägande ifrågasättande kommentarer, säger hon.

Kritiken, menar hon, rör i huvudsak att folk tycker att Skalvan varit allt för kritisk. Något hon upplever står i kontrast till de röster som luftades innan programmet sändes.

– Den debatt som var innan skedde utan att någon sett programmet, men man hade åsikter på att Åkesson skulle medverka i just det formatet. Men från 22 och framåt, i fredags, efter att programmet hade sänts, handlade det uteslutande om hur intervjun blev. Även där finns det många olika åsikter i media och från tittarhåll.

Rasiwala konstaterar att SVT:s uppgift är att granska och kommentera omvärlden, ett uppdrag som hon tycker genomförts i intervjun med Åkesson.

– Det som är viktigt, det är att man i en sådan situation som Åkesson var i får tid att utveckla sina åsikter och tankar. Och det fick han verkligen, säger hon.

Kritiken mot att partiledaren medverkade i ett nöjesprogram ger hon inte mycket för.

– Fredrik Skavlan är en mycket kompetent journalist. Han har varit i kontakt med Jimmie Åkesson i flera månader för att få till stånd en intervju. Vi har regelbundet politiker som intervjuas i programmet.

Hur upplever du intervjun?

– Jimmy Åkesson fick frågor om sig själv, om hur han mår och har mått de senaste månaderna. Sedan fick han frågor om den politik han för. Utifrån ett allmänintresse var frågorna han fick relevanta, menar hon.

Enligt SVT har det också kommit in hundratals anmälningar till granskningsnämnden för radio och tv.

– Det är ett av de största antalen efter ett program, säger Peter Scheierbeck på Myndigheten för radio och tv, till SVT.

Missnöjet växer

Samtidigt växer missnöjet i vårt grannland Norge. Efter att programmet sändes har gruppen "Boikott Skavlan" vuxit till 9435 medlemmar. Man uppmanar där sina följare att göra en anmälan till Myndigheten för radio och tv.

Och anmälningarna mot programmet har duggat tätt hos Kringkastingsrådet, Norges motsvarighet till Granskningsnämnden.

– Det är klart bland de 8–10 inslag eller program som har skapat mest reaktioner de senaste åren, säger rådets sekreterare Erik Berg-Hansen till Verdens Gang.

Får även beröm

Men den norska programledaren får samtidigt motta mycket beröm för sin hållning i programmet. Många profiler har gått ut och hyllat Skavlan, bland andra Malena Ernman som på Twitter skriver att han, i slutfasen av intervjun, fick Åkesson att tappa fasaden. Även journalisten Lena Sundström stämmer in i hyllningskören.

"Väl genomförd intervju av Skavlan", noterar hon på Twitter.

Expressens kolumnist K-G Bergström är av den åsikten att Jimmie Åkesson felbedömde Skavlan och formatet.

"Jag tycker att han gjorde ett utmärkt jobb. Han hade uppenbara ifrågasättande avsikter utan att den för den skull gå för långt", skriver han om programledaren.

Fredrik Skavlan har själv kommenterat hur han upplever situationen för den norska tidningen Verdens Gang:

– Det är som en naturlag att politiska intervjuer blir fel i någons ögon, antingen är de för mysiga eller för tuffa.

– Vår avsikt var inte att köra över eller trakassera Åkesson utan att diskutera det allt hårdare politiska klimatet som han själv anger som en av förklaringarna till sin utbrändhet. En del menar att sverigedemokraterna med sitt språkbruk har bidragit till det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.