Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tittarnas dom: Ebba Busch Thor är debattens vinnare

KD-ledaren fick 3,31 i snittbetyg.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
I botten hamnade MP-språkröret Isabella Lövin med 2,21.
Foto: OLLE SPORRONG

Ebba Busch Thor vann överlägset i kvällens partiledardebatt, enligt en mätning från Expressen/Demoskop.

Tittarna gav KD-ledaren ett snittbetyg på 3,31 på en femgradig skala.

L-ledaren Jan Björklund var näst bäst med betyget 2,92 – i botten hamnade MP-språkröret Isabella Lövin med 2,21.

Under söndagen rök partiledarna ihop i en debatt i SVT:s ”Agenda”. Ämnena som debatterades var de som väljarna tycker är viktigast: Lag och ordning, jobb och välfärd, klimat och miljö samt invandring och integration.

Enligt tittarna var Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor den partiledare som gjorde bäst ifrån sig under debatten, visar en mätning från Expressen/Demoskop.

– Jag tror att många väljare uppskattar den tydlighet hon levererar och att hon står för det hon sade i valrörelsen i höstas, säger Kristdemokraternas stabschef Martin Kits om debattsegern.

– Vi har ett nytt läge i politiken där två allianspartier släppt fram en rödgrön regering. Förvirringen syns i debatten och det pågår en kohandel där partierna i regeringsuppgörelsen måste försvara politik de inte står för. Det tror jag gynnar Kristdemokraterna.

Mätning: Busch Thor vann partiledardebatten

KD-ledaren fick ett snittbetyg på 3,31 på en femgradig skala. Demoskops opinionschef Peter Santesson säger att tittarbetyget är det högsta hon har fått i debattmätningarna.

– Kristdemokraterna har nu mycket starkt förtroende i vård- och äldrefrågor. Där har Busch Thor två vinnarfrågor för partiet och hon tryckte hårt på dem under debatten. Hon var kvällens vinnare bland båda könen men gick bäst hem bland kvinnor, säger han.

Näst bäst i debatten ansåg tittarna att Liberalernas partiledare Jan Björklund var, med ett snitt på 2,92. Han följs av Jimmie Åkesson som fick betyget 2,90, enligt mätningen. 

– Jan Björklund brukar prestera bra i debatterna. Att han lyckades få det näst högsta tittarbetyget trots partiets opinionskris vittnar om vilken stark och erfaren debattör han är, säger Peter Santesson.

Kristersson lyckades inte lyfta

Moderaterna tampas med låga opinionssiffror och Ulf Kristersson lyckades inte lyfta i debatten. M-ledaren har ofta fått högst tittarbetyg, men den här kvällen blev betyget det lägsta någonsin med 2,75, enligt Santesson.

– Det här blev en partiledardebatt som speglar de nya politiska gränser som ritats om efter regeringsbildningen. På det sättet var partiledardebatten ovanligt intressant och informativ. Konfliktlinjerna och markeringarna var nya. Löfven nickade instämmande till Björklund, medan Ulf Kristersson med en ironisk skämtsamhet sa att det faktiskt ligger en del i vad Jonas Sjöstedt säger. Framför allt var det Ulf Kristersson som fick det svårare på den här spelplanen än han haft i tidigare debatter.

Rödgröna ledarna i botten

Ledarna i den rödgröna regeringen placerade sig i botten av mätningen. Statsminister Stefan Löfven fick ett snitt på 2,74 i mätningen och Isabella Lövin fick sämst betyg av tittarna med 2,21 av 5.

Bland de rödgröna väljarna fick Jonas Sjöstedt ett högre snittbetyg än Stefan Löfven, vilket är en varningssignal för S, enligt Santesson. 

– Jonas Sjöstedt har länge kunnat lyfta Vänsterpartiets siffror genom att attackera regeringen från vänsterflanken.  I den här debatten gick han väldigt hårt fram med kritiken av regeringens marknadsliberala kompromisser, säger opinionschefen.

V-ledaren fick ett snittbetyg på 2,88 och konstaterade efteråt att han var nöjd med debatten.

– Det är tydligt att regeringen har svårt att försvara sin egen politik, säger Sjöstedt.

MP-språkröret beklagade efteråt att kärnkraften fick så stort utrymme i klimatdebatten.

– Jag tycker att det väldigt synd att man kommer undan med att parta om kärnkraft när det handlar om andra ämnen, säger Isabella Lövin.

Så tyckte väljarna om partiledardebatten

Ebba Busch Thor: 3,31

Jan Björklund: 2,92

Jimmie Åkesson: 2,90

Jonas Sjöstedt: 2,88

Annie Lööf: 2,75

Ulf Kristersson: 2,75

Stefan Löfven: 2,74

Isabella Lövin: 2,21


Fråga: ”Hur bra tycker du att [partiledare] var i kvällens partiledardebatt?”

Målgrupp: Tittare på partiledardebatten i SVT Agenda den 5 maj som även tillhör den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 5 maj 2019.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 236 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.