Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tittar på åldersgräns för energidrycker

En 14-årig flicka drack två stora burkar energidryck, blev koffeinförgiftad och avled.

Nu varnar livsmedelsverket för mild koffeinförgiftning hos unga - och ser över möjligheterna att begränsa koffeininnehållet i energidrycker och att införa åldersgräns.

– Många barn använder dryckerna på olämpligt sätt, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på livsmedelsverket.

Livsmedelsverket känner till flera fall av barn och ungdomar som besökt sjuksystern på skolan och som därefter skickats vidare till sjukhus.

Symptomen har varit hjärtklappning, yrsel, kräkningar, illamående och ont i huvudet på grund av mild koffeinförgiftning.

14-åring dog

I USA har det gått längre än så. Förra julen avled 14-åriga Anais Fournier efter att hennes hjärta stannade på grund av koffeinförgiftning,  skriver CBS News. 

Hon ska ha druckit 1,4 liter av energidrycken Monster och hennes föräldrar har nu stämt företaget som i sin tur frånsäger sig ansvaret helt.

Men nu har amerikanska läkemedels- och livsmedelsmyndigheten FDA inlett en utredning för att se om det finns ett samband med det dödsfallet och ytterligare fyra tidigare dödsfall som kan ha en koppling till energidrycker.

Tittar på mindre koffein

Samtidigt utreder svenska livsmedelsverket möjligheten att begränsa koffeininnehållet i energidryckerna.

– Vi har sett att många barn använder dryckerna på olämpligt sätt. Som att man börjar använda energidrycker i stället för lunch eller dricker det hela natten när man spelar datorspel, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på livsmedelsverket.

Hon fortsätter:

– När man som barn dricker för mycket energidryck kan man få mild koffeinförgiftning.

Men också åldersgräns

Livsmedelsverket råder att barn och ungdomar ska ta det försiktigt med energidrycker. Men det är många som inte lyssnar.

– Även om det inte behöver vara farliga effekter så kan de vara obehagliga, som hjärtklappningar och yrsel, säger Emma Halldin Ankarberg.

Livsmedelsverket ser också över möjligheten att införa åldersgräns på energidrycker. I dag har flera svenska butiker infört åldersgräns på de populära dryckerna.

– Vi har inte kunnat införa åldersgräns då det inte finns några rapporter som visar på hälsofara med dryckerna, säger Emma Halldin Ankarberg.

Så mycket koffein innehåller energidryckerna

En burk Redbull innehåller lika mycket koffein som en kopp kaffe.

Varje liter av energidrycken innehåller 325 milligram koffein.

Energidrycker måste märkas med hög koffeinhalt om halten överstiger 150 milligram.

I USA är rekommenderad maxdos av koffein varje dag 100 milligram för barn, och 400 milligram för vuxna. I Sverige finns ingen sådan rekommenderad gräns.

– Barn har lättare att nå höga koffeinhalter med energidrycker. Med kaffe är det något självreglerande då det efter för många koppar kan smaka beskt. Men hur mycket koffein man klarar av går inte att säga. Det kan bero på matsmältningen och vad man ätit innan, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på livsmedelsverket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.