Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Titta upp! Nu är det supermåne på himlen

Bilden är tagen i Venjan Dalarna 3 Dec kl.19.00 av Ingela Holmberg.Foto: LÄSARBILD
Supermånen tittar fram bakom vattentornet i Hyllie utanför Malmö på söndagskvällen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Glen Jokiaho tog denna i Sjömarken 18.50, 7 km väster om Borås.Foto: LÄSARBILD
Supermånen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så dök den upp över Sverige, supermånen som då och då befinner sig riktigt nära jorden och bjuder på en lysande upplevelse.

Strax före klockan 17 på söndagen kunde fullmånen ses som en vacker, gulaktig jätteboll strax ovanför horisonten i norr. Det var också då den såg som störst ut.

Kurt Aronsson tog den här bilden i Ödeborg i Dalsland 19.30Foto: Läsarbild

Supermånen – en optisk illusion

Enligt Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium är det dock en optisk illusion som hänger det samman med hur hjärnan tolkar storleken på lysande klot på himlen. I själva verket är månen som närmast – och störst – när den är som högst på himlen, vilket denna gång inträffar vid midnatt mot den 4 december. Då befinner månen sig "bara" 35 786,3 mil från jorden.

 

LÄS MER: Supermånen närmare jorden är den varit på 68 år

 

Mia Fernqvist tog den här bilden vid Kroppsjön i Karlstad 18.02Foto: Läsarbild

Ny supermåne i början av januari

För den som missat söndagens månupplevelse finns det en ny chans att skåda en supermåne redan i början av januari. Under ett år är det 12–13 fullmånar och i genomsnitt är en av dessa en supermåne – även om det vissa år till och med kan komma två månader i rad, som den här vintern.

Lars Magnusson tog den här bilden i Eksjö vid 19.40 ungefärFoto: Läsarbild

 

Gunilla Uppström tog denna i Långbro, Älvsjö 18.40Foto: Läsarbild

Har du bilder på supermånen? Skicka gärna in din bild eller film till Expressen på 71717@expressen.se eller som MMS till 71717.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.