Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Titta, så "enkelt" är det att parkera på Arlanda

Att skylten på Arlanda ser ut som den gör beror på att Swedavia vill ge kunderna tre olika möjligheter att avlägga avgift. Foto: Privat
Tommy Bergström visste inte om han skulle skratta eller gråta åt Arlandas "enkla" parkering. Men det slutade med ett skratt. Foto: Privat

Tommy Bergström visste inte om han skulle skratta eller gråta åt Arlandas "enkla" parkering.

Men bakom den krångliga och förvirrade skylten doldes ett ännu större problem – och dessutom en enkel förklaring.

När Tommy Bergström, 66, från Uppsala skulle parkera sin bil på korttidsparkeringen på Arlanda hade automaterna försetts med plasthuvor och enda sättet att betala var via mobilen. Att skylten var förvirrad och krånglig – trots uttryck som "snabbt, enkelt, bekvämt" – var en sak.

– Dessutom var nästan alla sätten att betala ur funktion. Mobilnumret på den vänstra skylten fungerade inte. Numret i mitten funkade inte heller. När jag försökte med att skicka sms till numret till höger stod den bara och tuggade och inget gick fram, berättar Tommy Bergström.

Tommy Bergström hittade det finstilta längst ned på skylten – och lyckades då betala. När han publicerade den här bilden på Facebook beskrev han gruppen av förtvivlade bilparkerare som med mobilerna i handen försökte lösa parkeringsbiljett. Han berättade att många misslyckades och skrev att den som designat skylten knappast kan vara pedagog eller har insett att det finns människor med synnedsättning.

Men det finns en enkel förklaring till varför Tommy Bergström och andra bilparkerare på Arlanda har problem just nu, berättar Ulf Wallin, presschef vid Swedavia som driver Arlanda flygplats.

– På korttidsparkeringen är det just nu problem med en uppdatering av kortautomaterna. Den tekniska leverantören har bekymmer med det sedan några dagar tillbaka.

Tommy Bergström visste inte om han skulle skratta eller gråta åt Arlandas "enkla" parkering. Men det slutade med ett skratt. Foto: Privat

"Mänskligt att reagera så"

Att skylten ser ut som den gör beror på att Swedavia vill ge kunderna tre olika möjligheter att avlägga avgift, men till åtminstone de två till vänster måste man vara registrerad i förväg för att kunna betala med mobilen.

– De flesta börjar väl från vänster och misslyckas och blir förbannade. Det är mänskligt att reagera så, säger Ulf Wallin.

Han har också en överraskande förklaring till att ingen av de som misslyckats med att betala p-giften har drabbats av böter.

– Eftersom vi har problem med korttidsparkeringen är det sedan några dagar gratis att stå där. Det står en skylt vid entrén, och på huvorna vid automaterna. Men vi trycker upp nya skyltar nu, även på engelska, för att göra det tydligare att det är gratis.

Skyltarna kom upp under tisdagen, dagen efter Tommy Bergströms besök på Arlanda. Han skrattar när han får höra detta.

– Vi var ett helt gäng där, och alla slet sitt hår för att begripa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!