Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Titta, nu är det vårkänslor överallt

Mari Mårtensson, 62, Brastad "Snödropparna på gång".
Johanna Hansson, 23, Gävle "Hur najs var det inte med lite sånt här då?! + nybeställda solbrillor + slutade jobba 16.00".
Sadiye Altundal, 35, Malmö "Inför husmötet på Lindgården. Jörgen och Mina står som vanligt i beredskap att förse unga Lindängsbor med korv.
Regina Sotti, 48, Karlshamn "Har grävt upp snödroppar och planterat i krukor och ställt på trappen/verandan i dag. Blev iskall om händerna men nöjd med resultatet.
Tove Hultberg, 36, Dalby "Glöm SMHI, ankorna låter meddela att det är vår!"
Maria Claesson, 33, Torslanda "Skinnjacka på. Blev en ny scarf från Ica maxi. Nu blir det hem och ta en kaffe på altanen".
1 / 7

Ljuset är tillbaka, solen lyser och solglasögonen är på.

De senaste dagarna har södra Sverige fått njuta av ett riktigt vårväder.

Och likt blomknoppar ur jorden dyker vårtecken i form av korvgrillning, vårjackor och ankägg upp på sociala medier.

Slutet av arbetsveckan och helgen kommer att gå i vårsolens tecken. Och på sociala medier vill många dela med sig av hur det ser ut när de njuter av de första försiktiga strålarna.

– På det stora hela ser det hyggligt ut för södra delen av landet. Det är bara svaga vindar och ganska klart väder att vänta, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Norra Sverige bjuder enligt honom på något mer variation, då områden med lättare snöfall kommer att passera framför allt över Jämtlandsfjällen.

– Men det blir ganska bra sportlovsväder, med behagliga temperaturer dagtid, säger Johan Groth.

Trots det högtrycksbetonade vädret som bjuder på mycket sol låter ändå våren vänta på sig. Meterologiskt sett måste dygnsmedeltemperaturen nämligen ligga över noll grader sju dagar i rad.

– Det är inte vår mer än längs med de sydligaste kusterna. Det är ganska vackert men kallt väder att vänta framöver, det gör att dygnsmedeltemperaturen kan var svårt att klara sig över noll grader, säger Johan Groth.

Enligt honom bjuder vädret framöver på varma dagar, där temperaturen klarar sig över nollgraderstrecket i stora delar av landet, och kallare nätter där temperaturen återigen sjunker till minusgrader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.