Khamshajiny Gunaratnam, 23,.
Khamshajiny Gunaratnam, 23,.

"Titta inte bakåt, titta mot land"

Publicerad
Uppdaterad
Khamshajiny Gunaratnam, 23, började simma i de starka strömmarna i fjorden, bort från Utöya.
På sin blogg skriver hon om skräcken:
- Kamzy, nu ska du inte titta bakåt. Du ska titta mot land, fick hon höra.
När många hörde om explosionen inne i Oslo ringde de sina anhöriga.
Khamshajiny Gunaratnam, 23, hörde att hennes familj var i säkerhet och pustade ut.
Sedan började hon höra skotten.
– Plötsligt säger alla att vi måste gömma oss, springa in i huvudbyggnaden. Jag var väldigt säker på att det var ett skämt, skriver hon på sin blogg.
Hon gömde sig på toaletten, satte sin telefon på ljudlös.
– När jag hörde någon gick jag ut. Men då var det inte över. Vi sprang genom buskar och stenar, vi var 15-20 personer. Vi sprang och sprang. Det värsta var när vi fick reda på att han var förklädd som polis, skriver hon.

"Titta inte bakåt"

Via Facebook skickade de ett meddelande att alla med båt i fjorden måste hjälpa dem.
Livrädda började flera att simma.
– Kamzy, nu ska du inta titta bakåt. Du ska titta in mot land och tänka att det är målet, fick Gunaratnam höra av sina vänner i vattnet.
En bit ut i vattnet dök det upp båtar som plockade upp ungdomar. Skotten hördes samtidigt över dem.
– När jag kom upp i båten kunde jag inte slappna av. Han kunde fortfarande träffa oss med sitt automatvapen.
Hon har inte förstått vad som har hänt, hon är fortfarande i chock.
Precis som många, många andra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag