Mona Sahlin och socialdemokraterna tappar 5,8 procentenheter sedan den senaste mätningen och ligger nu under fyrtioprocentstrecket. Fredrik Reinfeldt och alliansen knappar in på vänsterblocket. Nu är skillnaden bara 5,3 procentenheter, den minsta skillnaden sedan februari 2007.
Mona Sahlin och socialdemokraterna tappar 5,8 procentenheter sedan den senaste mätningen och ligger nu under fyrtioprocentstrecket. Fredrik Reinfeldt och alliansen knappar in på vänsterblocket. Nu är skillnaden bara 5,3 procentenheter, den minsta skillnaden sedan februari 2007.

Titta, det är match igen

Publicerad
Uppdaterad
Nu är det kamp igen.
I Expressens och Demoskops nya väljarbarometer tar alliansen in rejält.
Orsaken är socialdemokraternas ras från 44,9 till 39,1 procent.
Enligt den nya mätningen minskar gapet mellan blocken från 12,9 procent till 5,3 procentenheter. Det är den minsta skillnaden sedan februari 2007 och den är statistiskt säkerställd.
Den viktiga förändringen är att väljarna sviker s, och tycks gå både till vänster och till höger. På vänstersidan ökar både v och mp. På högersidan går alla allianspartier fram något.

Alliansen går tillbaka

Den stora nyheten i mätningen är socialdemokraternas tillbakagång, som också fanns i Synovates oktoberbarometer. Nu bekräftas och förstärks signalerna därifrån.
– Alliansen har så länge varit uträknad, men nu förstår man att det mycket väl kan bli jämnare, säger Demoskops vd Anders Lindholm.
Han ger bakgrunden till förändringen:
– Orsaken är de ekonomiskt oroliga tiderna, som gynnar den sittande regeringen och främst moderaterna, i kombination med mindre lyckade utspel från Mona Sahlin.
Hur allvarlig är socialdemokraternas tillbakagång?
– Det får ett symbolvärde när ett parti tappar så mycket mark vid ett tillfälle, säger Lindholm.

Signal från väljarna

Den socialdemokratiska partisekreteraren Marita Ulvskog tar partiets dåliga siffror på högsta allvar:
– För oss blir det en viktig signal till alla väljare och sympatisörer som trott att valet 2010 redan var avgjort.
Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare, är mycket nöjd, trots att hans parti ökat minst i alliansen.
–Vid förra räkningen hade vi en väldigt stor uppgång. Nu bekräftas den.
– Det här visar att väljarna nu ställer sig frågan vilket regeringsalternativ som är bäst för Sverige när det framför allt gäller att ta ansvar för ekonomin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Mest läst - Dina pengar