Våldtäktsdömde Tito Beltran anmäler Skogomeanstalten. "När personalen vill tvekar de inte att skapa egna regler", skriver han. Foto: Suvad Mrkonjic
Våldtäktsdömde Tito Beltran anmäler Skogomeanstalten. "När personalen vill tvekar de inte att skapa egna regler", skriver han. Foto: Suvad Mrkonjic

Tito: "Det är som ett arbetsläger"

Publicerad
Uppdaterad
Här är Tito Beltrans egna ord om livet på Skogomeanstalten.
I ett brev till Justitieombudsmannen anmäler operasångaren fängelset - för att han måste jobba i tvätteriet i stället för att studera opera.
- Anstalten vill bara sätta mig i arbetstvång som innebär intäkter för anstalten, skriver han.
I mitten av juni flyttades Tito Beltran till Skogomeanstalten utanför Göteborg - något som han själv önskat.
Men operasångaren är inte nöjd med livet på det nya fängelset.

Skickade brevet till JO

- När personalen vill tvekar de inte att skapa egna regler, skriver han i ett brev som skickats till bland annat Justitieombudsmannen, JO, och Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén.
Operasångaren upprörs bland annat över att han tvingas jobba i tvätteriet.
- Jag vill kunna ha möjligheter att sysselsätta mig och i alla fall halvtid läsa mina operor som jag kan ha nytta av i framtiden.
Men enligt Beltran hotas hans permissioner att dras in om han arbetsvägrar.
- Man kan inte undgå att få intryck ut av hela anstalten drivs mer som ett "ARBETSLÄGER" med lättillgänglig arbetskraft än som en kriminalvårdsanläggning.
Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén:
- Att sitta på ett fängelse är mer inskränkt än att leva ute i samhället. Vi får tusentals JO-anmälningar, men långt i från alla blir det något av.

Operastudier något för fritiden

- Vi har ett omfattande kursutbud men vi har ingen magister i operakunskap. Vi har en lärcentrumverksamhet där vi prioriterar kurser för folk som inte har gått nio år i skola. Om man kommit till akademiska studier får man som regel göra det på sin fritid, säger Lars Nylén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag